V.F. u Postani student

Želiš li u 2023. studirati ili živjeti u inozemstvu? Ovi europski gradovi idealni su za mlade

Jedan je u „susjedstvu“.

9. prosinca 2022 14:09
Prizor iz Amsterdama.

Prizor iz Amsterdama. Foto: Zigres via Shutterstock

Možda si jedan od onih koji sanjaju o upoznavanju drugih kultura. Bilo da želiš studirati u nekoj drugoj državi ili se ondje preseliti, sad si u najboljim godinama za taj korak. Mlad si, (djelomično) neovisan i pun ambicija i samopouzdanja. Donosimo ti nekoliko europskih gradova koji su idealni za mlade ljude.

1. Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam je na glasu kao „otvoren“ grad koji prihvaća različitosti. To jedno vrlo živo mjesto koje se čini kao stvoreno za mlade.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Amsterdam (@amsterdam)

Poznat je po svojim prekrasnim kanalima. Zapravo cijeli je grad općenito divan. Umjesto da koristiš javni prijevoz, možeš se jednostavno voziti biciklom gdje god da ideš. Ondje to ionako svi rade. Također, multikulturalan je pa se nećeš morati brinuti da ćeš iskakati od domaćeg stanovništva, a slobodno možeš govoriti i engleskim jezikom.

2. Lyon, Francuska

Francuska je zemlja poznata po vinu, hrani i kulturi. Ako voliš uživati u hrani bez grižnje savjesti i tu i tamo popiti koju čašu, u Francuskoj to možeš učiniti bez da te itko osuđuje.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Welcome to Lyon City 🇫🇷 (@lyon.city)

Kada spomenemo ovu državu, vjerojatno će ti prvo na pamet pasti Pariz. Međutim, to je prilično skup grad. Umjesto toga, razmisli o Lyonu koji je svakako jeftinija opcija. Imaj na umu da je Pariz poznata turistička destinacija pa su i cijene gotovo svega puno veće. U Lyonu ćeš i dalje moći uživati u kulturi, hrani i piću, a živjet ćeš jeftinije nego u Parizu, čak za 30 posto.

3. Berlin, Njemačka

Berlin je grad koji je definitivno poznat po ludom noćnom životu i brojnim festivalima. Ako je to ono što ti je važno, ovo je možda idealna lokacija za tebe.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Best Of Berlin (@best_of_berlin)

Osim što ga krasi lijepa arhitektura, tu su i brojni parkovi kada želiš malo pobjeći u prirodu. Tu su i kazališta i muzeji koje možeš posjećivati. Ako te to nije potaknulo da staviš Berlin na popis, spomenut ćemo i da je Njemačka na glasu kao zemlja s vrlo visokim životnim standardom.

4. Ljubljana, Slovenija

Mnogo se Hrvatskih studenata odlučuje na studiranje u Sloveniji. Na Sveučilištu u Ljubljani se odvija čak 150 studijskih programa na engleskom jeziku, a slovenski fakulteti su na glasu u svijetu kao izrazito ugledni.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Andrej Tarfila (@andrejtarfila)

Osim toga, Slovenija nam je u „susjedstvu“, a put od Zagreba do Ljubljane traje manje od dva sata. Ako želiš studirati ili živjeti u inozemstvu, a opet se ne udaljiti previše od Hrvatske, Ljubljana je sjajna opcija za tebe.

vezano Iako govore da je grozan, studenti se ipak vraćaju u Klute Laganini Ovo je najgori noćni klub u Europi, posjećuju ga uglavnom studenti: 'Toliko je loš da je dobar'

Još vijesti