L.B. u Karijera

21-godišnja studentica Patricia predstavlja Hrvatsku na natjecanju Miss Earth: Evo što smo doznali o njoj

Svake godine, na Filipinima se održava Miss Earth, natjecanje u ljepoti fokusirano na ekološku svijet, očuvanje prirode i bioraznolikosti te poticanje na društvenu odgovornost.

28. studenog 2022 13:31
Patricia Hanžek

Patricia Hanžek Foto: screenshot via Instagram@patricia._.hanzek

Miss Earth jedno je od četiri „velikana” kad su natjecanja ljepote u pitanju, uz renomirana natjecanja za Miss svijeta, Miss Universe i Miss International.

Ove godine, boje Hrvatske branit će 21-godišnja Patricia Hanžek iz Jarmine, kojoj modna pista nije nepoznanica. Naime, ova je djevojka 2019. godine bila prva pratilja Miss Požeško-slavonske županije, 2020. godine osvojila je krunu Miss turizma Hrvatske, a 2021. godine ovjenčala se lentom prve pratilje u kategoriji Miss Supranational Slavonije i Baranje i Miss Supranational Croatia.

Patricia trenutno studira na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, na mjeru zootehnike. Nakon srednje škole za veterinarskog tehničara, ovo se nametnulo kao logičan sljedeći korak.

Bitno je govoriti o klimatskim promjenama

Kako nam kaže, natjecanje na Miss Earth posebno joj se sviđa upravo zbog ove ekološke komponente jer smatra da bi se o temi klimatskih promjena trebalo više govoriti. „Smatram kako je u današnje vrijeme bitno naglasiti takve stvari zbog klimatskih promjena koje se događaju i koje, nažalost, neće biti pozitivne zbog ogromnog zagađenja prirode u svim dijelovima svijeta“, govori nam Hanžek.

Ističe također i društvenu nejednakost kad su određena područja svijeta u pitanju. „Različiti uvjeti života u siromašnijim zemljama nisu higijenski, a niti pogodni za očuvanje okoliša i baš zato na svaki mogući način moramo promicati svijest o očuvanju prirode i pokušati doprijeti do većine“, smatra ova mlada Slavonka.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Optika Marko (@optika_marko_vinkovci)

 

Kako naglašava, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku poseban naglasak stavljen je na educiranje o očuvanje okoliša upravo zato jer mladi stručnjaci koji s ovog fakulteta izlaze shvaćaju važnost zadaće osiguravanja što čišćih područja za uzgoj različitih biljnih i životinjskih kultura, nezamjenjivih u prehrani stanovništva. „Baš zato je bitno podizati svijest o očuvanju naše zemlje, kako bismo imali namirnice koje su zdrave i hranjive“, govori Patricia.

Ako vam se može učiniti da Miss Earth, zbog svog ekološkog predznaka, okuplja samo djevojke i studentice prirodnih znanosti, varate se! Kako nam kaže naša sugovornica, natjecateljice koje je imala prilike upoznati bave se različitim područjima. „Baš zato i je zanimljivo! Jer jedna od druge možemo čuti različita moguća rješenja i načine na koje možemo doprinijeti očuvanju okoliša“, dodaje Hanžek.

A kad smo već dotakli temu prehrane i zdravlja, nemoguće je preskočiti pitanje kako tijekom studiranja održava liniju koju s lakoćom može prošetati svjetskim pistama.

Za izgled zaslužna dobra genetika, a najčešće uživa u čokoladi

Ovdje je Patricia „prirodoznanstvena” pa nam kaže da nije stručnjak za održavanje linije te da je za njen izgled zaslužna dobra genetika! „Ne izbjegavam nikakvu hranu jer nisam sklona debljanju, ali unatoč tome idem u teretanu i bavim se fizičkom aktivnošću jer smatram da nije bitno samo izgledati dobro već je bitno i osjećati se dobro“, smatra naša sugovornica.

Dodaje da shvaća važnost zdrave prehrane, ali i sama ponekad odabere manje kvalitetnu hranu „samo zbog dobrog okusa“. „Kad bih morala birati koja je to namirnica, to bi definitivno bila čokolada jer sam veliki fan i jedem je na dnevnoj bazi“, odgovara nam Patricia na pitanje posrne li ponekad, posebice tijekom ispitnih rokova, i posegne za nekom manje zdravom hranom.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 💕ℙ𝕒𝕥𝕣𝕚𝕔𝕚𝕒💕 (@patricia._.hanzek)


S obzirom da je lice koje često šeta pistama i profesionalno fotografiranje nije joj strano, zanimalo nas je što od kozmetike nosi uvijek i bez iznimke sa sobom. I u tome je vrlo prizemna i skromna.

„Definitivno balzam za usne i krema za ruke, pogotovo tokom ovih hladnih mjeseci kada svi proživljavamo istu stvar sa suhim rukama i ispucanim usnama“, govori nam mlada missica.

Sutra je natjecanje, a kao što smo već naveli održava se na egzotičnim i dalekim Filipinima. Što se iskustva tiče, Patricia je već oduševljena i ističe predivnu prirodu i srdačan duh tamošnjeg stanovništva.

Grad u kojem poželiš ostati zauvijek

„Ovo je prva egzotična destinacija koju sam posjetila i mogu samo reći sve najbolje za ove ljude koji su nam pokazali predivna mjesta i upoznali nas s njihovim načinom života. Teško mi je izdvojiti neko mjesto jer, gdje god da sam došla, osjetila se pozitivna energija i toliko je sve bilo očaravajuće odmah na prvi pogled. Posjetili smo grad Ligao ili, kako kažu mještani, ‛mjesto gdje se dobre stvari događaju’ u kojemu poželite ostati do kraja života. Pokazali su nam tradicionalne plesove i tradicionalna jela, a neka jela smo imali priliku i sami praviti što je sve učinilo još zanimljivijim“, osvrnula se ukratko na dosadašnje dojmove s ovog otočja.

Svi studenti znaju da trenutno mnogo uče jer je u tijeku „sezona“ kolokvija. Usred tog perioda „palo“ je i ovo natjecanje za Miss Earth. Kako nam kaže Hanžek, pripreme za natjecanje traju nešto više od tri tjedna, s tim da je samo prvi tjedan organiziran na daljinu, online, a ostatak uživo na Filipinima. Iako zvuči gotovo nemoguće, usred svih priprema stigne i učiti.

„Pokušavam izdvojiti barem pola sata da pročitam jedan dio gradiva tokom slobodnog vremena jer je teško biti u koraku sa svime s obzirom na udaljenost. Na svu sreću imamo grupu na Whatsapp-u u koju kolege redovno šalju sve što se događa na predavanjima pa sam koliko-toliko u toku“, priznaje ova mlada i ambiciozna djevojka.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 💕ℙ𝕒𝕥𝕣𝕚𝕔𝕚𝕒💕 (@patricia._.hanzek)

 

Na samome kraju, postavili smo joj nekoliko „brzopoteznih“ pitanja kako biste ju što bolje upoznali. Evo kako je odgovorila!

Knjiga koja vam prva padne napamet!

Kada me pitaju o omiljenoj knjizi uvijek kažem isto, a to je Zvjezdano nebo autorice Linde Gillard. Zaljubila sam se u ovu knjigu jer posebno dočarava neke emocije i svaku možete fizički osjetiti dok čitate, velika sam obožavateljica knjiga koje se mogu „osjetiti“.

Koju biste namirnicu za konzumiranje preporučili našim čitateljima tijekom učenja?

To bi svaki put bila čokolada. Naravno!

Zadnja ocjena u indeksu?

Vrlo dobar iz njemačkog jezika.

Mladoj Patriciji želimo sreću na Filipinima, a ako ju i vi želite bodriti, imat ćete to prilike činiti sutra, 29. studenog, kad se i službeno održava natjecanje Miss Earth 2022.

Još vijesti