L.B. u Karijera

22 posto više zaposlenih: Umjesto sunčanja, studenti ove godine pohrlili na more – zarađivati novac

Raste broj onih koji su slobodno vrijeme tijekom studija odlučili iskoristiti za dodatnu zaradu.

3. kolovoza 2022 12:37
SC - meka svih studenata koji traže posao

SC - meka svih studenata koji traže posao Foto: MojFaks

U Studentskom servisu Zagreb zabilježili su čak 18 posto više ugovora nego u istom razdoblju prošle godine. Dio studenata radi cijele godine, a dio samo ljeti.

Ove godine radi još više studenata

Umjesto odmaranja na moru, studenti se preko ljeta sve češće odlučuju na rad. Zaposleno ih je više od 80 tisuća, 22 posto više nego prošle godine. Najtraženiji su u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i administraciji, piše HRT.

"To možemo najbolje reći prema broju ugovora. Recimo, ovo isto razdoblje, ljeto prošle godine i ovo. Ove godine studenti su podigli 114.616 ugovora, skoro 115, a u istom razdoblju prošle godine 96.625, što je povećanje negdje preko 18 posto", rekao je voditelj Student servisa Zagreb Mijo Geljić.

vezano Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a Karijera Svi traže studente za rad, ali nema ih dovoljno: Satnica ide i do 60 kuna za najbolje plaćene poslove

Većina studenata radi u sezoni, dok se u ostalom dijelu godine posvećuju učenju. Sezonski rad privlači ih i zbog veće satnice, u turizmu i ugostiteljstvu iznosi oko 40 kuna.

"Svi smo u hotelu studenti"

Poslodavci nude smještaj, topli obrok i prijevoz, jer je bez toga teško privući radnu snagu.

"Radim u istom hotelu već godinu dana. Znači, već sam radio prvu sezonu, sad radim opet ovu sezonu. Dobro mi je. Iskreno, dosta je fleksibilno radno vrijeme, ima nas više koji tamo radimo, svi smo studenti. I na recepciji i čistači u kafiću, koji je u hotelu, tako da nadam se da ću ostati i ovu sljedeću ne-sezonu", naglasio je student Tin.

Na pitanje rade li samo sezonu ili tijekom čitave godine, odgovori su raznoliki, ali ipak češće u prilog sezonskome radu.

"Samo preko sezone, jer sam redovni student. Tijekom predavanja malo zapustim, onda učenje. Ovako mi se isplati preko ljeta i džeparac sa strane", kazao je student Mateo.

vezano Rad na sezoni prilika je mnogim mladima da se kućama vrate s finim džeparcem. Karijera Kad studenti zarađuju više od roditelja: I ovog ljeta smiješi im se plaća od 1000 eura

"Cijele godine. Ovo im dobro dođe, jer oni svi odu na godišnji, a mi studenti onda uletimo i pomognemo", poručio je student Nikola.

Osim studenata zadovoljni su i u Student servisu. Primaju sve manje pritužbi, satnica raste, a uvjeti studentskog rada sve su bolji.

izvor: HRT

Još vijesti