P.S. u Karijera

[ANKETA] Istraživanje pokazalo koji je najstresniji posao na svijetu – slažete li se s rezultatima?

Kineski istraživači svoje su istraživanje provodili čak 17 godina kako bi došli do ovih rezultata!

17. travnja 2023 13:29
Koji je najstresniji posao na svijetu?

Koji je najstresniji posao na svijetu? Foto: Kate Townsend/Unsplash

Vjerojatno svatko tko radi misli da je njegov posao jedan od najstresnijih. Naravno da ima situacija tijekom radnog dana koje to možda i dokazuju svakom radniku ponaosob, ali ovo istraživanje pokazalo je koje je to zanimanje zaista najstresnije.

Istraživanje je provedeno na Južnom medicinskom sveučilištu u Kini, a kako navodi Serbia Posts English, kineski su istraživači na tome radili čak dugih 17 godina. Toliko vremena im je bilo potrebno da provedu pravovaljano istraživanje, a upravo zbog toga ne možemo ni sumnjati u njihov rezultata.

Na temelju čak 136.000 ispitanika, zaključili su kako je upravo konobarenje najstresniji posao koji postoji. Kako bi im svi povjerovali, naveli su i nekoliko argumenata kojima potkrjepljuju dobivene rezultate. Govore da su konobari, tijekom svojeg radnog vremena, pod iznimno velikim psihičkim, ali i fizičkim pritiskom.

Konobari nisu dovoljno nagrađeni za svoj rad

Njihov faktor stresa je izuzetno visok dok rade, a ujedno imaju i poprilično niska primanja što znači da nisu dovoljno nagrađeni za sve posljedice i situacije s kojima se nose.

To su najbitniji razlozi zbog kojih su kineski istraživači ovom zanimanju dodijelili titulu najstresnijeg, a isto nam potvrđuje i bivša studentica koja je godinama radila kao konobarica. Prošla je, može se reći, gotovo sve – od zagrebačkih kafića sa „šice“ pa do sezonskog konobarenja na hrvatskoj obali. Ona također potvrđuje da konobarenje može biti itekako stresno.

„Konobarenje zna biti stresan posao, ali sve ovisi o kolegama, šefovima i okruženju u kujem radiš. Stres većinom prouzrokuju gosti koji imaju besmislene zahtjeve, a isti takvi su većinom i bezobrazni“, rekla je bivša studentica za MojFaks.

Ispričala nam je i nekoliko izuzetno negativnih situacija s kojima se susretala kao konobar. Izdvojila je scenu u kojoj je bila izvrijeđana zbog neispunjavanja zahtjeva gosta.

„Jedan gost me tražio da odnesem kavu njegovoj prijateljici koja radi u trgovini preko puta ugostiteljskog objekta u kojem sam radila, ljubazno sam mu objasnila da poslužujemo isključivo goste koji su u lokalu, a ne djelatnike u trgovinu preko puta istog. Gospodin je imao neprimjerenu reakciju, izvrijeđao me, ocijenio lokal s jedinicom uz bezobrazan komentar“, objašnjava nam scenu, ali i dodaje kako se ova situacija dogodila u jednom zagrebačkom kafiću gdje je radila.

Osim bezobraznih i neprimjerenih gostiju, probleme je izazivao i njezin kolega koji je novac krao iz zajedničke blagajne. Njezini primjer podudaraju se s argumentima kineskih istraživača koji su ovom zanimanju dodijelili titulu najstresnijeg, što dokazuje da su zaista i u pravu.

Anketa

Slažete li se s rezultatima istraživanja?

Ukupno glasova:

izvor: serbia.postsen.com
 

Još vijesti