L.B. u Karijera

Google ima genijalnu metodu za otkrivanje talenata – ne traže diplomu ni radno iskustvo

Google je jedan od najpoželjnijih svjetskih poslodavaca koji zapošljava neke od najvećih svjetskih talenata.

2. kolovoza 2022 11:55
Sjedište kompanije Google u Londonu

Sjedište kompanije Google u Londonu Foto: William Barton via Shutterstock

No, nisu samo brend i reputacija ovog poslodavca ono što osobe koje traže posao mami ka ovoj kompaniji nego i činjenica da pri zapošljavanju na uvid ne traže diplomu ni dokaze o radnom iskustvu.

Što se odgovornih u ovoj kompaniji tiče, ne treba vam uglancani, impresivni životopis uz preporuke, motivacijska pisma i dokaz o pohađanju najelitnijih svjetskih sveučilišta, uz godine relevantnog radnog iskustva. Štoviše, Google talente "peca" na sasvim drugačiji način, piše Inc.

vezano Mislite da trebate faks za dobar posao? Varate se jer u ovim svjetski poznatim tvrtkama možete raditi bez diplome Karijera Mislite da trebate faks za dobar posao? Varate se jer u ovim svjetski poznatim tvrtkama možete raditi bez diplome

Pristup valoriziranja kandidata sličan je kao i u selekcijskom procesu Elona Muska koji pomoću svog testa također traži talentirane osobe koje ne moraju nužno imati diplomu i dokaz formalnog obrazovanja. No, Google to dovodi i korak dalje jer što se njih tiče – ne treba vam ni prijašnje radno iskustvo.

Uz pomoć programa kao što su certificirani online tečaj Google Project Management koji se nudi na Courseri, potpuno su eliminirali tradicionalni pristup zapošljavanju i kadroviranju.

Naime, nakon što završite ovaj tečaj, Google zainteresiranim studentima nudi priliku da se iskušaju u jednoj od uloga unutar projektnog menadžmenta. Umjesto da potencijalne zaposlenike vrednuju na temelju intervjua i životopisa, odlučili su se za vrednovanje na temelju uspjeha u završavanju tečaja i odrađivanja zadataka nakon stjecanja certifikata.

vezano Slika nije pronađena Karijera Neobičan zadatak s dva rješenja: Znate li odgovor na pitanje koje na razgovoru za posao postavlja Elon Musk?

Zauzvrat dobivaju kadar koji ima točno onakav set vještina koji je potreban u njihovom kolektivu, kako bi dodatno unaprijedili posao i uspješnost timova.

Ovakav način zapošljavanja demokratizira stanje na tržištu rada i to uz pomoć tri ključne komponente u procesu traženja i zapošljavanja istinskih talenata.

Otkrivaju talente širenjem mreže potencijalnih zaposlenika

Googleov besplatni tečaj projektnog menadžmenta pomaže otvoriti menadžerske pozicije u ovoj kompaniji svima. Eliminiranjem standardnih "ograničenja" kao što su formalno visoko obrazovanje i radno iskustvo, šire mrežu potencijalnih kandidata. Ovo je posebice korisno jer u današnjem svijetu, mnogo profesionalaca uspješno obavlja svoj posao bez fakultetske diplome.

Slično vrijedi i za osobe bez radnog iskustva. Kako smatraju u Googleu, ovo je posebno korisno u kompanijama koje žele inovativan pristup poslu, bez poslovanja na način na koji posluje neka druga kompanija. U ovom slučaju manjak radnog iskustva može biti prednost jer osoba nije "opterećena" prijašnjim načinom rada, razmišljanja i poslovanja.

Naglasak je na procjeni sposobnosti kandidata

Google ne želi privući niti "obraditi" što veći broj kandidata nego samo najbolje kandidate za posao. Zbog toga je potez besplatnog online tečaja genijalan jer služi kao svojevrsni portfolio aplikanata za poslove u ovoj kompaniji.

Na temelju uspjeha polaznika tečaja lako mogu procijeniti tko ima potencijala raditi u njihovom kolektivu te na koji način razmišlja koji potencijalni kandidat jer u sklopu tečaja rješavaju zadatke i zadaće.

vezano Tesla zapošljava i živo im se fućka za vašu diplomu: Osnivač ove kompanije traži nešto drugo... Karijera Tesla zapošljava i živo im se fućka za vašu diplomu: Osnivač ove kompanije traži nešto drugo...

Na ovaj način, svaki polaznik tečaja na kraju može ponuditi svojevrsni portfolio svojih radova te način vođenja kojemu je sklon, kao i vještine komuniciranja koje posjeduje. Štoviše, s obzirom da tečaj oponaša realne situacije na ovom poslu, lako je procijeniti svakog pojedinog kandidata te njegovu uspješnost u radnoj okolini.

Ulaganje u obuku zaposlenika

Činjenica je da formalno obrazovanje ne garantira da je pojedinac spreman raditi neki posao, kao ni dosadašnje radno iskustvo. Svaka kompanija funkcionira drugačije, stoga poslodavac u novi kadar mora uložiti, posebice u vidu obrazovanja i obuke, bez obzira ima li osoba prijašnjeg radnog iskustva ili ne.

Ovo je posebice poželjno u kompanijama koje zahtijevaju svježu perspektivu na posao te da se posao ne radi na jednak način kao negdje drugdje. Ovo pak zahtjeva kreativne pojedince koji će u kolektiv unijeti svježu perspektivu, no do njih je gotovo nemoguće doći tradicionalnim sistemom procjene kandidata – samo na temelju diplome i prijašnjeg radnog iskustva.

Ovi kriteriji, smatraju u Googleu, mogu samo otežati potragu za savršenim kandidatima.

izvor: inc.com

Još vijesti