V.F. u Karijera

Imate li uopće pravo raditi preko studentskog ugovora? Evo kako saznati!

Ako još uvijek niste sigurni imate li pravo rada posredstvom student-servisa, postoji jednostavan način da saznate!

18. listopada 2022 15:14
Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a

Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a Foto: MojFaks

Rad posredstvom studentskog centra (rad na studentski ugovor) je studentsko pravo kojeg mnogi redovni, ali i izvanredni studenti rado koriste.

Međutim, kako znati imate li pravo na rad preko studentskog ugovora i koje kriterije trebate zadovoljiti? Postoji opcija kojom to možete provjeriti.

vezano Student s indeksom u stražnjem džepu Nakon predavanja Upitao druge kako izgleda život nakon gubitka studentskih prava: Evo što je mnogima bio najveći šok nakon diplome

Dovoljno je otići na link i prijaviti se pomoći svoga AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Otvorit će vam se pregled osobnih podataka, podataka o studiranju te kriteriji dodjele prava na studentski rad i na studentsku prehranu.

Kriteriji koje morate zadovoljiti

Tako za ostvarivanje prava na studentski rad osoba mora imati status studenta i mora postojati zapis o ECTS bodovima u zadnjoj godini studiranja. Također, student ne smije po treći puta imati upisanu prvu godinu studija kao ni studirati predugo, odnosno, duže od dvostrukog vremena trajanja studija na prvoj i drugoj razini.

Ako su svi od navedenih kriterija ispunjeni, na dnu tablice će pisati da student ostvaruje pravo na studentski rad.

Oglasna ploča zagrebačkog student-servisa Oglasna ploča zagrebačkog student-servisa Foto: MojFaks

Prema Zakon o obavljanju studentskih poslova, potrebno je ispuniti ove uvjete kako bi student mogao raditi preko studentskog ugovora. Tako se navodi da student može sklopiti ugovor za obavljanje studentskoga posla za vrijeme studiranja od dana upisa na visoko učilište. Pravo na sklapanje ugovora ne može biti duže od dvostrukog vremena trajanja studija na prvoj i drugoj razini.

Može i bez tog jednog ECTS-a, ali samo kada...

Student može raditi preko studentskog ugovora ako je upisan u tekuću akademsku godinu i ako je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 1 ECTS bod. To se ne odnosi na one studente koji upisuju prvu godinu studija ili su u prethodnoj godini imali opravdan prekid studija.

Rad preko studentskog ugovora nije moguć ni ako je student dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

vezano indeks ocjene Vodič za brucoše Ups, ništa od upisa sljedeće godine? Provjeri koje ti opcije nudi 'parcijala', a koje 'zamrzavanje'

Još vijesti