P.S. u Karijera

Od strukovne škole do faksa u Italiji: Uspješna influencerica o iskustvu studiranja u 3 države

Jelena Štefanović danas je uspješna studentica i influencerica s talijanskom adresom.

1. prosinca 2022 15:40
Jelena Stefanović podijelila je s nama iskustvo studiranja u drugim državama

Jelena Stefanović podijelila je s nama iskustvo studiranja u drugim državama Foto: Jelena Stefanović/Instagram

„Učili smo daktilografiju, poslovnu komunikaciju, kako se izdaje faktura, računovodstvo, imali smo naše virtualno poduzeće, učili smo poslovni engleski i njemački jezik“, govori nam Jelena Stefanović, studentica i influencerica o svojem srednjoškolskom strukovnom obrazovanju.

Jelena danas živi i studira u Veneciji. Iza sebe ima dug obrazovni put, s obzirom na to da je studirala u Srbiji, Bosni i Hercegovini, a sada i u Italiji. Srednju školu, komercijalnog smjera, završila je u trgovačkoj školi.

Predrasude zbog strukovnog obrazovanja

Radi se o četverogodišnjoj strukovnoj školi, a Jelena je samo jedna od mnogih koja se upravo zbog toga susretala s predrasudama okoline.

„Sjećam se tijekom srednje škole da kada god bi nekome rekla u koju školu idem, morala sam se opravdavati da nisam na trogodišnjem smjeru, da je moj smjer komercijalistički i da ga upisuju dobri učenici“, govori za MojFaks.

No, danas razmišlja potpuno drugačije jer je shvatila da opravdanja nisu potrebna – pogotovo nakon fakultetskog obrazovanja kojeg je postigla, a i još uvijek postiže, i to čak u tri različite države.

„Sada, iz ove perspektive, nikome se ne bih pravdala jer znam da sam napravila sjajan izbor. Zagovornik sam toga da obrazovanje treba biti primjenjivo u stvarnom životu, a tijekom srednje škole sam toliko toga praktičnog naučila!“ rekla je Jelena.

Jelena je jedan od onih primjera koji postignu sve što i naume. Počela je raditi na samom početku studiranja, u međuvremenu promijenila fakultet i upisala studij turizma koje je zaista željela, a pritom je imala i sve odlične ocjene!

Na Balkanu se pretežito uči teorija

S obzirom na obrazovanje u čak tri različite države, napravila je i njihovu usporedbu, a očito je da između susjednih nam država nema velike razlike kada je u pitanju školovanje.

„Iskreno, nisam vidjela velike razlike između Srbije i Bosne i Hercegovine, sistem je sličan, a očekuje se da studenti nauče dosta teorije. Nažalost, nerijetko se gradivo uči iz udžbenika punih zastarjelih informacija. Sjećam se, iz predmeta Poslovanje turističkih agencija učili smo o platnim instrumentima koji se odavno više ni ne koriste u pravom poslovanju“, istaknula je.

Međutim, sada kada studira u Veneciji, situacija je potpuno drugačija, a razlika i više no očita.

„U Italiji je već drugačije. Učimo iz ‛svježih’ materijala koje profesori pribave ili iz novijih knjiga. Profesori inzistiraju na inovacijama i praćenjem svjetskih trendova, a u svakom predmetu imamo projekte koji podsjećaju na one koji se dobivaju u pravom poslovnom okruženju“, rekla je Jelena.

Podosta je drugačije, ali svejedno smatra da i studiranje na našim područjima ima više prednosti nego što mislimo. Tako je izdvojila da su njezini profesori u Srbiji cijenili, a i nagrađivali aktivnost na satu, kao i samu zainteresiranost za gradivo. Kako govori, u Italiji se aktivnost također cijeni, ali se ne nagrađuje.

Promijenila faks i zaljubila se u turizam i putovanja

Nakon prebacivanja na studij turizma, Jelena je pronašla prvi posao u struci koji joj je promijenio život. Radila je za turističku agenciju u Grčkoj i zbog tog je posla zavoljela putovanja i ulogu turističkog vodiča.

To ju je potaknulo i ja vođenje vlastitog bloga koji je pokrenula, a dodatno vrijeme posvetila je i društvenim mrežama. Danas je poznata i popularna na društvenim mrežama, a prošle je godine osvojila i nagradu za najboljeg mladog „travel Instagramera”.

Ta nagrada u njezinim je rukama završila potpuno zasluženo zbog prethodnog iskustva kojeg je stekla. Naime, uz studije turizma stekla je i licencu za turističkog vodiča.

@lenaastef

 

♬ Italian Travel - Pascal Bournet

U istoj je ulozi vodila poznate balkanske influencere na putovanje u Meksiko, a od 2019. godine putovala je u najudaljenije države svijeta, poput Kube, Balija, Tajlanda, Vijetnama i mnogih drugih.

Među njezinim brojnim pratiteljima na Instagramu i TikToku ima i puno studenata. Govori nam kako je zbog toga sretna jer želi potaknuti studente da se ohrabre, baš kao i ona, te da razmišljaju o studiranju u inozemstvu.

Bitno je štedjeti unaprijed

Zbog toga nam je otkrila i neke savjete za svime koji se dvoume trebaju li iskusiti studiranje u drugoj državi. Naravno, prije svega potrebna je financijska podloga.

„Važno je da imate kakvu-takvu štednju akumuliranu zahvaljujući studentskim poslovima jer iako postoje mogućnosti za stipendije, troškova ima dosta i stres će biti manji ako se osigurate štednjom na vrijeme“, objašnjava.

Nadalje, nikome nije lako otići u potpuno novu državu studirati na stranom jeziku. Nije bilo lako ni njoj, ali kako govori, na kraju se isplatilo.

„Računajte na to da nije lako otići, ali kada se nađete na inozemnom fakultetu, bit ćete ponosi na sebe i steći ćete iskustvo koje će vas oblikovati za cijeli život – napravit će od vas zreliju i svestraniju osobu“, rekla je Jelena iz svog iskustva.

Moguća su i skromnija putovanja

Tijekom studiranja u Italiji, s obzirom na svoju ljubav prema putovanjima, ova studentica uspije pored svih obaveza pronaći vremena i za to.

@lenaastef

saveta za Veneciju sa manjim budžetom, detaljnije 1. Mestre je kopneni deo Venecije, dosta je povoljnije tu naći smeštaj. Samo izbegavaj deo oko Železničke stanice. 2. Karta za vaporeto (venecijanski gradski prevoz) je 9€, nema potrebe da ga koristiš sem ako si baš umoran/umorna. Peške se lako stiže svuda! 3. Ulaz u crkvu Sv. Marka je 3€. Rezerviši online. 4. Radi se o jako kratkoj vožnji gondolom sa jedne strane kanala na drugi. Pričala sam o tome detaljno u videu koju možeš pronaći na mom profilu. 5. Potpuno besplatno možeš u najlepšu knjižaru na svetu Acqua alta, ali svet je da izbegavaš vikend. 6. Na vidikovac tj. krov tržnog centra T Fondaco možeš potpuno besplatno. Obavezna je online rezervacija. 7. Najpovoljnija hrana i piće su na studentskom trgu (ja ga tako prozvala jer se tu studenti skupljaju) Santa Margherita. Uživaj u Veneciji! #savetizaputovanja #saveti #venecija #italja #putovanja #vodic #jeftinaputovanja #putovanjazamalopara #putovanjazamlade

♬ original sound - Jelena Stefanović

Napominje da putovanja uz inozemni studij nisu nemoguća u financijskom smislu jer prije svega samo je potrebno sve dobro istražiti i pristajati na manji komfor koji je u skladu s budžetom.

„Bit će prilike u životu i za odlične hotele i skuplja iskustva, ali nemojte da vas to udalji od putovanja, samo zato što trenutno nemate za njih, jer sam i sama najljepše uspomene na putovanjima stvorila kada sam imala najmanje novaca u džepu“, zaključuje.

Još vijesti