P.S. u Karijera

Nije upisala diplomski studij i nimalo ne žali zbog toga: „Neopisivo sam zadovoljna!“

Stekla je titulu sveučilišne prvostupnice, a nakon toga se „bacila“ u potragu za zaposlenjem.

8. prosinca 2022 15:43
Ivona Sopina, studentica koja nije upisala diplomski

Ivona Sopina, studentica koja nije upisala diplomski Foto: MojFaks

U današnje vrijeme, postalo je uobičajeno da studenti nakon završetka preddiplomskog studija, „automatski” upisuju i diplomski. Pojedini upišu na istom fakulteti, neki se opredijele za drugi fakultet, a oni treći biraju studiranje diplomskog, odnosno master studija u inozemstvu.

No, ova bivša studentica nije jedna od njih. Razgovarali smo s Ivonom Sopinom, sveučilišnom prvostupnicom koja je svoju titulu stekla ljetos, nakon završetka preddiplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Ona je jedna od rijetkih koja nije nastavila svoje visoko obrazovanje, a kako nam govori, zbog toga sada ne žali ni najmanje.

Odustala od diplomskog zbog politoloških kolegija

Na početku studija imala je drugačije planove i ciljeve. Razmišljala je o upisu diplomskog, no određeni kolegiji su bili glavni razlog zbog kojih je od istog odustala.

„Nisam se uopće mogla fokusirati na zanimljive novinarske predmete koji su zapravo imali toliko potencijala, zato jer sam se morala udubiti u te sve politološke predmete koji su bili teški koliko su bili i dosadni, a to je neopisivo jako“, govori za MojFaks.

Tijekom preddiplomskog studija nije se mogla u potpunosti opustiti i uživati u studentskim danima, upravo zbog tog pritiska oko pojedinih kolegija.

Na odluku utjecalo i svakodnevno putovanje

To je naposljetku i glavni razlog zbog kojeg nije nastavila visoko obrazovanje. No, postojale su i druge okolnosti na koje ona, nažalost, nije mogla utjecati.

„Ono što mi je bila tlaka su bili zadaci koje sam morala raditi u Zagrebu jer živim dosta daleko i putovanje vlakom mi traje 1 sat i 30 minuta, a to je naravno dok vlakovi nisu kasnili", dodaje i da se tijekom studija sve više mučila, a manje uživala u svojim studentskim danima.

Ona je svoje ciljeve postigla i ne žali što danas ne sjedi u dvorani na svojem bivšem fakultetu.

„Osjećam se odlično jer sam uspjela postići ono što sam htjela, uspjela sam položiti i one najteže ispite, uspjela sam prijeći sve prepreke na koje sam naišla i na kraju sam završila svoj faks. Nitko me ne ispituje za diplomski ili govori da sam napravila neku pogrešku“, istaknula je.

Danas radi s dječakom koji ima ADHD

Ivona danas radi kao asistentica u nastavi. Kako nam govori, uživa u tom poslu, bez obzira na to što u pitanju nije posao u struci. Pokušala je naći nešto srodno stečenoj diplomi, ali neuspješno.

„Tražila sam naravno nešto u struci, ali sve što sam pronašla bilo je užasno daleko te nije bio plaćen put, tako da sam odlučila tražiti za prvu ruku nešto bliže i poznatije pa lako usput tražim nešto u struci“, govori s željom da jednog dana ipak radi kao radijska ili televizijska voditeljica.

Diploma joj je donijela prednost pri zaposlenju

U međuvremenu kratko je radila i na televiziji, a njezina diploma joj je donijela veliku prednost tijekom potrage za zaposlenjem, u odnosu na druge.

„Koliko god čujemo da je s novinarstvom teško naći posao, zaista mogu reći da poslodavci nisu navikli da im dolaze ljudi u struci raditi pa kad im stvarno dođe netko sa završenim novinarstvom, to im je veliko olakšanje“, govori Ivona.

Međutim, ne isključuje niti druge mogućnosti koje će joj se možda u budućnosti pružiti.

„Voljela bih raditi u svojoj struci, neopisivo jako, ali postoje također i druge stvari i poslovi koje smatram zanimljivima i htjela bih ih probati“, zaključila je.

Još vijesti