L.B. u Karijera

Iz HSLS-a poručili: Neoporezivi limit zarade za studente treba povećati na 25 000 kuna

Inflacija i pad životnog standarda studenata aktualiziraju raspravu o nepromijenjenim limitima zarade.

6. lipnja 2022 13:02
Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova

Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Foto: MojFaks

HSLS predlaže povećanje neoporezivog primitka studenata s 15 000 na 25 000 kuna kako bi se ublažile posljedice inflacije i pada standarda studenata i njihovih roditelja te potaknulo sezonsko zapošljavanje, poručila je ta stranka u petak na konferenciji za medije.

"Svjetska ekonomska kriza sve više negativno utječe na pad standarda studenata i njihovih roditelja, koji ih uzdržavaju i omogućuju im školovanje", rekao je saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić.

vezano Moraju paziti da ne rade previše. Karijera Prešla prvi limit zarade za 50 kuna, Porezna 'pokucala na vrata' roditeljima: Isplati li se žaliti?

Prema Zakonu o porezu na dohodak, neoporezivi primitak za studentski rad iznosi 63 000 kuna. Taj iznos sastoji se od neoporezivog primitka u iznosu od 15 000 kn i godišnjeg iznosa osnovnog osobnog odbitka od 48 000 kn, piše Tportal.

Prekoračenjem iznosa neoporezivog primitka od 15 000 kn student prestaje biti porezna olakšica roditelja koji ga uzdržava te u tom slučaju roditelji su obvezni vratiti iznos ostvaren kao osobni odbitak.

SC - meka svih studenata koji traže posao SC - meka svih studenata koji traže posao Foto: MojFaks

"HSLS će u okviru socijalnih mjera zatražiti povećanje trenutačnog praga poreznih olakšica na iznos od 25 000 kn, što će sigurno pomoći našim studentima u poboljšavanju njihova standarda kao i ublažavanju nedostatka radne snage u sezonskim poslovima", dodao je Klasić.

Predsjednica Mladih hrvatskih liberala Zagreba Gabriela Bošnjak izjavila je da je velik broj mladih koji rade preko student-servisa razočaran naplaćivanjem poreza od njih ili njihovih roditelja zbog čega gube motivaciju za stjecanjem radnog iskustva tijekom studija.

vezano Prag bi podigli na 30.000 kuna. Karijera Poslodavci predložili da se studentima prag neoporezivog prihoda poveća za duplo!

"Prije svega, sam ulazak mladih na tržište rada već je obilježen negativnim konotacijama zbog neprilagođenih pravnih normi, kojima se potiče nerad ili rad na crno, što nipošto nije prihvatljiva praksa", rekla je.

HSLS-ov prijedlog podržala je predstavnica studentske inicijative "300=300", Dijana Radovniković.

"U ovom prijedlogu prepoznajemo priliku za rješavanjem nekih dugogodišnjih problema koji opterećuju najveći dio naših kolega te smo, kao i uvijek, među prvima u borbi za prava studenata", istaknula je.

vezano Slika nije pronađena Karijera HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Iz HSLS-a naglašavaju da će se ovim prijedlogom potaknuti poduzetništvo među mladima i doprinijeti povećanju njihovih ekonomskih sloboda i životnih prilika.

izvor: tportal.hr

Još vijesti