V.K. u Karijera

Odustao od faksa i s 25 godina postao najmlađi milijarder na svijetu: Provjerite na čemu je zgrnuo bogatstvo

Svrgnuo je planetarno popularnu Kylie Jenner s trona najmlađe milijarderke na svijetu.

20. svibnja 2022 11:20
Austin Russell

Austin Russell Foto: screenshot via Twitter@@NeckarValue

Austin Russell je jedan od najmlađih milijardera na svijetu koji je svoje bogatstvo stekao vlastitim trudom i domišljatosti.

Sada 27-godišnji Austin, nalazi se i na prestižnoj Forbesovoj listi "40 under 40" zahvaljujući činjenici da je pokrenuo svoj startup u automobilskoj industriji nakon što je odustao od faksa.

vezano Slika nije pronađena Karijera Ovo je najbogatiji poduzetnik mlađi od 30 godina: Vrijedi 26,5 milijardi dolara, nosi običnu odjeću, a na računu ima siću

Austin je još kao 17-godišnji student fizike na prestižnom Sveučilištu Stanford osnovao svoju start-up kompaniju Luminar i nije dugo trebalo da privuče veliku pozornost u svijetu tehnologije.

Kao tinejdžer posvetio je puno vremena istraživanju tehnološke industrije na Institutu "Irvine Beckam Lase" pri Sveučilištu u Kaliforniji kada ga je uočio suosnivač PayPala Peter Thiel koji mu je ponudio stipendiju od tisuća dolara za pokretanje posla, što se ispostavilo da je bio pun pogodak, jer se Austinovo bogatstvo danas procjenjuje na 2,4 milijarde dolara.

Senzorska tehnologija

Austin je na fakultetu razvio ideju za automobilske senzorske tehnologije koja je u konačnici postala ključna za proboj njegovog startupa Luminar Technologies. Njegova kompanija proizvodi hardversku i softversku tehnologiju automobilskog lidara za detekciju svjetla i dometa koja "koristi lasere za otkrivanje i mjerenje udaljenosti i na kraju stvara 3D mapu stvarnog okruženja koja se može koristiti i samostalnoj vožnji", piše scmp.

vezano Odustali od studija i pokrenuli unosne poslove... Karijera Polovina Forbesovih milijardera mlađih od 30 odustala od studija na prestižnom faksu

"Kada te pokreće nezaustavljiva sila da gradiš, stvaraš, vrlo je teško to učiniti u akademskom okruženju sveučilišta", rekao je jednom mladić o svojoj kratkoj studijskoj karijeri na Stanfordu. Njegova kompanija Luminar Technologies natječe s najvećim proizvođačima laserskih lidara koji proizvode visokotehnološke senzore koji pomažu samovozećim vozilima da "vide" svoju okolinu. Njegove lidarske senzore koriste vodeći lideri u automobilskoj industriji kao što su Volvo, Toyota i Intelov Mobileye, a potpisali su ugovor i s Mercedes Benzom.

vezano Slika nije pronađena Karijera Top 5 studija po odabiru najbogatijih ljudi na svijetu: Ovo su diplome koje ti trebaju ako želiš postati milijarder

Svrgnuo Kylie Jenner s trona

Iako je Luminar osnovao 2012. godine, trebalo mu je nekoliko godina da dođe do statusa milijardera. Nakon što je Lunar uvršten na NASDAQ burzu tek u prosincu 2020. godine, Russell je postao najmlađi milijarder na svijetu koji je samostalno stvorio vlastitu karijeru u dobi od 25 godina.

Ovim uspjehom skinuo je s trona Kylie Jenner koja je do tada bila najmlađa milijarderka na svijetu, a koja je do svog bogatstva došla u industriji kozmetike.

vezano Pripreme za novu akademsku godinu u punom su jeku! Nakon predavanja Prosjek ocjena milijunaša je 2.9: Evo zašto je tako nizak i zašto su unatoč lošim ocjenama uspjeli u životu

Prema Wall Street Journalu, dionice Luminara porasle su za gotovo 28 posto i time dale tvrtki tržišnu vrijednost od oko 7,8 milijardi američkih dolara.

vezano  Njegova Lada ide unatrag: Student dobio pohvale milijardera Elona Muska za svoj 'izum' VIDEO Laganini Njegova Lada ide unatrag: Student dobio pohvale milijardera Elona Muska za svoj 'izum' VIDEO

Musk popljuvao ideju

2019. godine Elon Musk, vlasnik i osnivač Tesle komentirao je ovu tehnologiju nazvajući ju "baš glupom, skupom i nepotrebnom", no Russell se nije složio s njegovim navodima.

"Mislim da se 50 komercijalnih partnera i većina velikih proizvođača automobila s kojima mi radimo ne bi složili. Kamere i drugi sustavi izvrsni su za potpomognutu vožnju, ali uz autonomiju, tu je potreban lidar stvarno velikih performansi", kazao je za CNBC najmlađi milijarder na svijetu.

izvor: scmp.com

Još vijesti