L.B. u Karijera

Kad studenti zarađuju više od roditelja: I ovog ljeta smiješi im se plaća od 1000 eura

S obzirom da ograničenja u radu nemaju, zarade 'na ugovor' penju se preko 1000 eura mjesečno.

29. lipnja 2022 13:23
Rad na sezoni prilika je mnogim mladima da se kućama vrate s finim džeparcem.

Rad na sezoni prilika je mnogim mladima da se kućama vrate s finim džeparcem. Foto: Anton_Ivanov via Shutterstock

Možete raditi kao pomoćni djelatnik na parkingu za 30, hostesa za 50, čistiti apartmane ili brodove za 50 ili programirati za sto kuna na sat.

To, tvrde studenti, dovodi do problema u pojedinim radnim okolinama jer su, primjerice u nekim trgovinama, više plaćeni od prodavačica koje su stalno zaposlene i imaju daleko više obaveza i odgovornosti, piše Istra24.

vezano Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Karijera Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

One smatraju kako nije pošteno da netko tko puni police na kraju mjeseca zaradi više od njih samih, no zakon je jasan - student ne smije raditi za manje od 29,30 kuna po satu.

Zarade i do tisuću eura mjesečno

Ipak na studente poslodavci nemaju drugih davanja, osim plaćanja provizije studentskom centru te posebnih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno (ukupno 18 posto na neto zaradu studenta).

S obzirom da nemaju ograničenja u radu, studentske zarade nerijetko idu i preko tisuću eura mjesečno pa ljeti mogu zaraditi i više nego njihovi roditelji.

"Zaradila je više od mene, a ja sam fakultetski obrazovana"

Iskustvo je to i jedne majke čija 16-godišnja kćer prošle godine, tada još učenica srednje škole, ostala na radu u jednom velikim turističkom poduzeću kao konobarica nakon prakse.

vezano Ugostitelji u Istri muku muče s pronalaženjem radne snage... Karijera Sezona kuca na vrata, a u kafićima ne žele raditi ni studenti: 'Kad završe s ispitima, nama je kasno'

"Mislila sam super, zaradit će par tisuća kuna, nek' se dijete nauči raditi. Na kraju je ona donijela doma buštu od tisuću eura. Bilo me sram jer je to ipak dijete od 16 godina, ja toliko ne zaradim u računovodstvenom birou, a fakultetski sam obrazovana. Kako sada objasniti djetetu da je dobro studirati", pita se ova majka?

Prosječna satnica između 35-45 kuna

Naime, minimalna satnica za obavljeni studentski posao vezana je uz minimalnu bruto plaću u RH te za 2022. godinu iznosi 29,30 kuna. Stoga se većina poslova, a koja se nudi preko Studentskog servisa Studentskog centra Pula, vrti upravo oko satnice od 30-ak kuna. No, zaraditi možete i puno više.

"Prosjek satnice kreće se između 35 i 45 kuna. Najbolje su plaćeni informatički i programerski poslovi te fizički poslovi i to oni za kraće vremensko razdoblje. Moram napomenuti da su to veoma primamljive satnice u gotovo svakoj vrsti posla, ako uzmemo u obzir to da je startni iznos 29,30 kuna. Najviša potražnja za studentima je u poslovima ugostiteljstva i turizma te administrativnim poslovima - razni pomoćni poslovi, dijeljenje letaka, naplata parkinga, dijeljenje uplatnica, hostesiranja", nabraja voditeljica Studentskog servisa Tina Škuflić.

Mnogi nakon predavanja ostaju odraditi sezonu u gradu na obali u kojem studiraju. Mnogi nakon predavanja ostaju odraditi sezonu u gradu na obali u kojem studiraju. Foto: Ksana Durand via Shutterstock

Studenti često rade i na dostavi hrane, iznajmljivanju sportske opreme i opreme na plažama, a mnogi od njih daju i instrukcije, a to naplaćuju od 50 kuna pa naviše.

Iz studentskog centra upozoravaju na još jednu stvar; ostvari li student dohodak na godišnjoj razini iznad 15.000 kuna, njegovi roditelji (ili skrbnici) gube poreznu olakšicu za njega kao uzdržavanog člana. Ovo postaje sve veći problem studentima, jer minimalna satnica raste, dok se porezni razredi zarade ne mijenjaju.

Mnogo studenata nakon nastave ostaje odraditi sezonu

Unatoč tome, čini se da je obavljanje studentskih poslova i dalje vrlo popularno među studentima, posebice tijekom sezone. I ovdje velik broj studenata koji nisu iz Pule ostaje nakon nastave odraditi sezonu, pa čak ostaju i nakon studiranja u Puli.

Od 1387 učlanjenih studenata u Student servis, oko 500-tinjak ih je iz Pule, dok su ostali iz drugih krajeva Hrvatske.

vezano Slika nije pronađena Karijera HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Dodaje da je u svibnju na njihovu portalu objavljeno oko 450 oglasa za posao, a kako trenutno surađuju s oko 650 poslodavca, a do kraja godine očekuje da će surađivati s oko 1500 poslodavaca iz cijele Hrvatske.

Ususret ljetu veća ponuda od potražnje

U periodu pripreme za sezonu (ožujak-svibanj) veća je ponuda za radnicima posredstvom student-servisa od potražnje jer studenti najčešće do sredine lipnja obavljaju svoje primarne studentske obaveze (pohađanje predavanja te pripremanje ispita).

Većina se studenata počinje javljati na oglase sredinom lipnja, kada procijene koliko će ispita moći riješiti te kada će biti slobodni za sezonski rad.

izvor: istra24.hr

Još vijesti