L.B. u Karijera

Kako kao student najlakše i najbrže zaraditi novac?

Studentski budžet poslovično je tanak stoga mu dobro dođe podebljanje. Evo kako na najlakši način zaraditi novac u studentskim danima.

12. rujna 2022 11:12
Kako do novca, kad nam najviše treba?

Kako do novca, kad nam najviše treba? Foto: Svarun via Shutterstock

Period studiranja za većinu mladih zahtijeva suptilno balansiranje između fakultetskih obveza, želje za znanjem i izvršavanjem zadataka na fakultetu, društvenog života i zarađivanja novca potrebnog za plaćanje troškova života u tom periodu.

Činjenica je da su mladi u tom razdoblju na razmeđi: još uvijek ne rade puno radno vrijeme (u pravilu) niti imaju mnogo radnog iskustva koje bi im donijelo pozamašnija primanja, ali također nisu više ni potpuno pod paskom roditelja što se financija tiče.

vezano Prilika za ugrabiti dobru dnevnicu... Karijera Vrući studentski posao: Zaradi 800 kuna po 'gaži' – evo detalja

Kako onda zaraditi, popraviti stanje na računu, pomoći roditeljima u periodu školovanja te steći radne navike i mrežu poznanstava koja bi vam mogla olakšati pronalaženje posla nakon diplome?

Mnogo je načina na koje možete zaraditi novac tijekom studija, a mi vam donosimo pregled najčešćih, ali i onih malo kreativnijih ideja.

Pusti da student-servis nudi za tebe

Svaki student zna da ima priliku obavljati studentske poslove posredstvom student-servisa, kad god poželi.

Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a Foto: MojFaks

Svaki student-servis u zemlji (a svaki veći sveučilišni grad ga ima) svakodnevno objavljuje ponude za najraznovrsnije poslove, od kojih su neki plaćeni odlično.

vezano Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a Karijera Svi traže studente za rad, ali nema ih dovoljno: Satnica ide i do 60 kuna za najbolje plaćene poslove

I dok je minimalna satnica za obavljanje studentskog posla 29,30 kuna, neki će vam poslovi osigurati mnogo višu satnicu, poput programiranja, različitih informatičkih poslova, održavanja tečajeva stranih jezika koji vam mogu donijeti i do 100 kuna po satu rada.

Rad "na sezoni"

Ovo ljeto neki domaći student-servisi zabilježili su rekordan interes studenata za rad na sezoni uz računice da je moguće na ovaj način zaraditi i do 1000 eura mjesečno.

vezano Rad na sezoni prilika je mnogim mladima da se kućama vrate s finim džeparcem. Karijera Kad studenti zarađuju više od roditelja: I ovog ljeta smiješi im se plaća od 1000 eura

Ovo ne čudi jer je zarada u pravilu dobra, a omogućava studentima da odrade fakultetske obaveze, riješe ispite u roku te se nakon toga posvete zaradi. Poslova u ugostiteljstvu i turizmu je mnogo, radne snage štoviše čak i manjka, stoga je obala jedno od omiljenih mjesta studenata za zaradu u ljetnom dijelu godine.

vezano SC - meka svih studenata koji traže posao Karijera 22 posto više zaposlenih: Umjesto sunčanja, studenti ove godine pohrlili na more – zarađivati novac

Konobarenje, pomoćni poslovi u kuhinjama, prodaja sladoleda, pranje automobilskih šajbi na benzinskim crpkama, animiranje turista u turističkim naseljima… Sve su to popularni poslovi kojima se svake sezone vraćaju mladi željni dodatne kune.

Osmisli aplikaciju, pokreni web stranicu ili blog

Iako može zvučati nategnuto, gotovo na godišnjoj razini imamo priliku pisati o mladima koji tijekom studija osmisle neku aplikaciju, web stranicu ili blog koji im osigura odskočnu dasku što se karijere tiče.

vezano Ivan Kalmeta Karijera Student multimedije pokrenuo STUDOGLASNIK: U samo par sati prijavilo se preko 500 studenata

Bio to oglasnik studentskog smještaja ili cimera koji traže sustanare, web stranica sa svim popustima proizvoda iz dućana ili pak blog na kojemu ćete recenzirati kozmetiku, obuću ili odjeću – mnogo je mladih uspjelo pokrenuti posao na ovaj način.

Pokreni svoj biznis

Proizvodnja majica, pečenje i prodaja vafla za vrijeme adventa, slatke bombice ili palačinke koje nastaju u studentskim domovima?

vezano nikola Karijera Za njega kažu da je jedan od najpoduzetnijih hrvatskih studenata, a na faksu je svega par sati tjedno? Ima jako dobar razlog za to!

Recikliranje odjeće i prodaja second hand komada iz vlastitog ormara, prodaja udžbenika i knjiga koje ti više ne trebaju ili koje za "siću" nađeš na nekom buvljaku ili Hreliću, pa čak i sakupljanje tuđeg otpada, kako smo pisali, prilika su za dodatnu zaradu tijekom studija.

vezano  Sjećate se 'klinca' zbog kojeg možete probati grickalice iz cijelog svijeta? Posao mu cvate i sada savjetuje studente kako plivati poduzetničkim vodama Karijera Sjećate se 'klinca' zbog kojeg možete probati grickalice iz cijelog svijeta? Posao mu cvate i sada savjetuje studente kako plivati poduzetničkim vodama

Sve su ovo načini zarade u kojima su se dosad već okušali studenti i bez obzira jesu li zaživjeli na dulji period ili ne, tada su donijeli dodatnu zaradu svojim studentima "poslovnjacima", a ponekima i popriličnu medijsku pozornost.

vezano Otkrio je zaradu u smeću... Karijera Kopanjem po kontejnerima platio fakultet: 'Zarađivao sam 300 kuna po satu'

Čuvanje djece ili šetanje ljubimaca

U većim sredinama uvijek se traži dadilja više, ali i pouzdana osoba koja će pripaziti na ljubimca i izvesti ga u šetnju kad vlasnici za to nemaju vremena.

Cijene čuvanja djece po satu variraju, ali svakako će vam donijeti minimalno 30 kuna po satu, pa i mnogo više, ovisno o vašim sposobnostima, trudu, i afinitetu za rad s djecom.

Ako ste više za druženje s četveronošcima, istu pažnju možete posvetiti i kućnim ljubimcima zaposlenih vlasnika, a neki su, poput tadašnje studentice o kojoj smo pisali, od toga napravili i unosan posao.

Ciljajte visoko, ne odustajte lako

Samo zato jer ste student ili nemate relevantnog radnog iskustva, ne morate se libiti prijavljivati na natječaje kod željenog poslodavca.

vezano Ivan Brlas, Rimac automobili Karijera Dvaput ga odbili – nije odustao: Ovo savjetuje studentima koji žele raditi kod RIMCA

Pisali smo o studentu koji je odmah nakon diplome dobio posao "kod Rimca", ali i o zaposleniku ove kompanije kojega su dvaput odbili na razgovorima za posao u toj kompaniji – samo da bi treći put uspio.

Pomažite kolegama u pisanju radova, lektoriranju, prevođenju

Prvo je potrebno upozoriti: držite se akademske čestitosti i ne pišite radove koje će onda drugi prezentirati kao svoje. No, zašto ne uskočiti i pomoći s lektoriranjem, ukoliko terorizirate sve prijatelje ispravljanjem pravopisnih i gramatičkih grešaka? Znate strane jezike? Zašto ne pokušate prevoditi i na taj način podebljati budžet?

Opcija za dodatnu zaradu je mnogo, od onih da se za posao obratite obližnjem student-servisu do biranja freelancerskih poslova ili pak pokretanja vlastite ideje ili "biznisa".

SATNICE DO 150 KUNA: Ovo su novi poslovi koje danas ne smijete propustiti – zapošljavaju Overseas Express, Hrvatski studiji, Philip Morris, Sokrat, Apple Store, KBC Split... SATNICE DO 150 KUNA: Ovo su novi poslovi koje danas ne smijete propustiti – zapošljavaju Overseas Express, Hrvatski studiji, Philip Morris, Sokrat, Apple Store, KBC Split... Foto: MojFaks

Važno je samo cijelo vrijeme imati na umu da uz posao nije mudro zapostaviti fakultetske obaveze, jer je za pretpostaviti da vam je primarni cilj ipak stići do diplome.

Ako uz to uspijete zatvoriti financijsku konstrukciju što samostalnije ili čak izgraditi prvu stepenicu karijere – tim bolje.

Još vijesti