V.K. u Karijera

Komentar o čistačicama posvađao regiju: 'U mjesec dana zarade više od 1000 eura. Kome je to normalno?'

Neki smatraju da nije pošteno da uslugom čišćenja mogu zaraditi jednaku plaću kao liječnici ili učitelji.

6. lipnja 2022 15:41
Nude in satnicu preko 200 kuna

Nude in satnicu preko 200 kuna Foto: shutterstock by Pixel-Shot

Rasprava o tome koliko netko zarađuje s fakultetom i diplomom, a koliko oni bez nje, vječno se spominje, posebice kod nas i u regiji.

Nedavno je jedna korisnica Twittera ponovo pokrenula ovu raspravu nakon što je ostala u šoku kad je saznala koja je "tarfira" za čišćenje kuće, a koju traže neke gospođe koje se ovime bave: 6 eura po satu, što je malo iznad 45 kuna.

vezano Slika nije pronađena Karijera Na fakultetu u Osijeku traže pojačanje: Zapošljavaju dvoje studenata – trebaju im 'tete čiste'

"Ljudi, je li vama normalno da za sat vremena posla kućna pomoćnica traži 6 eura? Dakle, računica je jasna – 48 eura dnevno x 22 radna dana, ispadne plaća preko 1000 eura? Ma daj, nemojte me z…", napisala je korisnica na Twitteru i razbjesnila velik broj tviteraša u regiji koji su stali na stranu spremačice.

Svi žele plaću od 3000 eura, a plaćati drugima 300

Nedugo nakon njene objave, javilo se nekoliko Twitter korisnika koji su komentirali kako je realna cijena za sat vremena čišćenja oko 700 i 750 dinara u Srbiji, što je oko 44 kune.

Prema tome, mnogi su pisali da je cijena, kada se preračuna zapravo realna i korektna kada se usporedi sa svim zaduženjima koje čistačica ima.

"Ne. Normalno je minimalno 10 eura. Ako ti je skupo, ti lijepo metlu u ruke", piše netko u komentarima na objavu. "10 eura? Kao da su nuklearni fizičari. A ljudi su brate debili, neda im se usisati i oribati kupaonicu… Kaos", komentira netko drugi. "Nije skupo. Svi žele imati plaću od 3 tisuće eura, a drugima plaćati 300 eura. Ne ide to tako", piše još netko.

Nakon što su krenuli u usporedbe s plaćama drugih, nekolicina komentatora je upitala druge kolika je po njima, realna cijena rada čistača i čistačica.

vezano Slika nije pronađena Laganini 'Tečaj za muškarce' hit među studentima: Uče peglati i kako živjeti bez mame

"Sigurno ne kao doktor ili sveučilišni profesor", pišu. "Precijenjeno je to u odnosu na ljude koji su visoko obrazovani i rade odgovorne poslove, na primjer učitelji", piše neki komentator.

I to je premalo

Dio korisnika kazalo je i kako smatraju da je i 6 eura po satu premalo za čistačice. "Mali je taj novac. Meni frizerka za 0 minuta skrati vrhove, pa to naplati 600 dinara. Pola sata masaže je 2000 dinara, depilacija isto… Nije sve ovo drugo skupo, nego je čišćenje jeftino. Jedan od najtežih poslova", smatra jedna korisnica.

"Pa, kad već o tome pričamo, valjda je sada jasno koliko vrijedi jedna domaćica u kući, još ako je zaposlena u firmi; a žena je i majka djeci koju je rodila, spremačica i kuharica, i gejša i ljubavnica svom supružniku, na selu još puno drugih poslova ima i to joj se ne računa. Balkanizam?", upitao je još netko.

"Ali, računaj da za svakog klijenta kod kojih uglavnom rade po 4 sata, imaju i 5 do 10 eura samo troška za prijevoz, za šta manje da onda rade? Ako radi preko agencije, računaj da s tom cijenom radi 12 -14 sati dnevno, s provedenim vremenom i u prijevozu, 6 dana u tjednu, a sve to za minimalac", uključuje se još netko u raspravu.

vezano Uj fuj! Teta čistačica nakon čišćenja stana 'lijepe i pametne' studentice morala na godišnji Laganini Uj fuj! Teta čistačica nakon čišćenja stana 'lijepe i pametne' studentice morala na godišnji

Na kraju, većina komentatora se složila kako bi svatko trebao biti u mogućnosti očistiti za sobom te da je spremačica luksuz, a luksuz ipak košta.

Još vijesti