V.K. u Karijera

Po prvi puta: Milijun poslova više nego mladih s diplomom koji će ih raditi – brojke će i dalje rasti

Želi li tko seliti u Veliku Britaniju nakon diplome? Ima posla!

12. travnja 2022 10:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Traženje, a onda i prijavljivanje na prve poslove nakon diplome može biti stresan i dugoročan proces. Iako kod nas situacija nije bajna, posebice po pitanju zapošljavanja mladih diplomiranih osoba, izvješće kolektiva sveučilišta iz Velike Britanije, Universities UK, iz 2020. godine pokazuje da u Ujedinjenom Kraljevstvu ima gotovo milijun radnih mjesta na razini diplomiranih studenata bez kvalificiranog osoblja koje ih popunjava, a usto predviđa i da će apetit tržišta rada za mladima s diplomom ostati snažan i u budućnosti.

27 posto njih nije kvalificirano za pozicije na kojima rade

Koristeći podatke iz službenih izvora koje je objavio kolektiv Universities UK pokazuje da je u ovoj zemlji krajem 2020. godine zaposleno bilo 15 milijuna ljudi s diplomama ili s ekvivalentnim kvalifikacijama, i gotovo 16 milijuna pozicija u menadžerskim i profesionalnim zanimanjima definiranim kao poslovi s uvjetom posjedovanja diplome.

Brojke su derivirali iz podataka Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, a one pokazuju da je 14 posto radne snage u Ujedinjenom Kraljevstvu prekvalificirano za svoje trenutne poslove, što uključuje i mlade s diplomom koji rade u zanimanjima za koje nije uvjet posjedovanje sveučilišne diplome.

Prema ovom izvješću, i Velika Britanija se nalazi u problemima s radnicima na visokim pozicijama za koje nisu kvalificirani.

vezano Slika nije pronađena Karijera Porazni podaci iz susjedstva: Mladi prvi posao u struci čekaju do 5 godina – zato masovno odlaze

Poražavajući podaci su da je više od 27 posto zaposlenika klasificirano kao "nedovoljno kvalificirano", uključujući one koji nisu diplomirali, a koji ispunjavaju uloge na razini diplomskog studija. Drugim riječima, skoro 30 posto zaposlenika na radnim mjestima koja iziskuju diplomu, istu zapravo nemaju. Ovo izvješće je svojevrsni pokušaj opovrgavanja zabluda o zapošljavanju diplomiranih studenata, poput onih da diplome preddiplomskih studija imaju malu ili lošu vrijednost ili da previše diplomaca ne može pronaći kvalificirano zaposlenje.

Povećava se potražnja za mladima s diplomama

No, potražnja za diplomcima u Ujedinjenom Kraljevstvu ostala je velika čak i tijekom pandemije, prema podacima neprofitne organizacije posvećene zapošljavanju diplomanata, Institute of student employers. Oni također navode da je broj slobodnih radnih mjesta za diplomante sada veći za 20 posto u odnosu na pred-pandemijsku 2019. godinu. Sukladno tome, očekuje se da će se broj slobodnih radih mjesta za diplomante ove godine ponovno povećati, u odnosu na prethodnu 2021. godinu, piše Guardian.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Unosan 'posao'! Studentice prodaju jajne stanice kako bi platile stan, režije, fakultet... 'Mlada sam i zdrava, zašto ne?'

"Unatoč nekim propitivanjima vrijednosti diplomiranih vještina, ovo izvješće pokazuje da je potražnja poslodavaca za diplomcima u Ujedinjenom Kraljevstvu značajna. Povećava se iz godine u godinu i vjerojatno će rasti i u budućnosti. Važno je da vlada Ujedinjenog Kraljevstva razvije prave uvjete za sveučilišta kako bi u potpunosti podržala poslovni rast i razvoj vještina za studente svih dobnih skupina. Da budemo jasni, to znači da vlada mora ulagati u održivo dugoročno rješenje za financiranje visokog obrazovanja", kazao je profesor Steve West, predsjednik UUK-a i prorektor Sveučilišta West England u Bristolu.

Troškovi studiranja rastu

Ovo izvješće komentirala je i Michelle Donelan, ministrica visokog obrazovanja Engleske, koja je kazala da "brojke pokazuju koliko su visoko obrazovanje i vještine važni za budućnost cijelog Ujedinjenog Kraljevstva".

Donelan je također spomenula i da vlada Engleske poduzima najveće reforme obrazovanja punoljetnih i starijih. "Cilj nam je dodatno poboljšati diplomske rezultate i nastaviti s podizanjem kvalitete kako bismo pružili najkvalitetnije obrazovanje za studente u svim sferama života", poručuje, a njene riječi prenosi Guardian.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Ako ne budete tražili posao preko 'burze' izgubit ćete zdravstveno? Evo što je bitno za studente

Vladini nedavni prijedlozi uključuju povećanje troškova studentskih zajmova za studente u Engleskoj, tako da bi time osobe s nižim i srednjim primanjima morale pronaći dodatnih 30 tisuća funti (preko 270 tisuća kuna) više za otplatu svojih kredita od sljedeće godine.

Otvaraju se radna mjesta za diplomce

Vlada se trenutno savjetuje i o uvođenju minimalnih ocjena na GCSE (General Certificate of Secondary Education), njihovoj maturi, koje maturanti moraju imati kako bi mogli aplicirati za studentske kredite. Izvješće UUK-a pokazalo je da je broj britanskih radnika u profesionalnim zanimanjima porastao za 647.200 mjesta u 2020. godini, dok je onih na drugim pozicijama pao za 817.000 tijekom prve godine pandemije.

vezano Slika nije pronađena Karijera Posao na svjetioniku: 15 dana kod kuće, 15 dana na radnom mjestu za 6-7 tisuća kuna

"I kratkoročno i dugoročno, potražnja za kvalificiranim diplomcima samo će rasti. Kako bismo osigurali da poslodavci mogu pristupiti talentima koji su im potrebni u cijelom gospodarstvu države, imperativ je da nastavimo ulagati u diplomirane talente", kazao je Stephen Isherwood, izvršni direktor Instituta studentskih poslodavaca.

izvor: guardian.com

Još vijesti