P.S. u Karijera

Studenti, ne brinite: Ministarstvo se oglasilo po pitanju poreznog limita – i donose lijepe vijesti

Povećanje poreznog limita za studente najavljuje se od sredine ove godine, ali su studenti svejedno bili zabrinuti.

25. studenog 2022 11:03
Novac u novčaniku.

Novac u novčaniku. Foto: Irina Shatilova via Shutterstock

Studenti koji rade posredstvom student-servisa diljem zemlje, posljednjih nekoliko tjedana žive u velikoj nedoumici. No, sada je i taj problem riješen s obzirom na to da se Ministarstvo financija oglasilo po pitanju novog Zakona o porezu na dohodak koji definira porezne limite studenata.

Podsjetimo, u drugoj polovici lipnja održan je sastanak na kojem su sudjelovali tadašnji ministar financija Zdravko Marić, zamjenica Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, državni tajnik MZO-a Ivica Šušak te predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

Na sastanku dogovoreno je povećanje poreznog limita s 15.000 na 24.000 tisuće kuna, uz napomenu da će se ova porezna olakšica primijeniti retroaktivno, odnosno i za 2022. godinu.

No, studenti su postali zabrinuti kada im je skinut određen iznos studentske zarade, odnosno porez, pa su bili u nedoumici hoće li zaista novi Zakon o porezu na dohodak koji definira porezne limite vrijediti i za ovu godinu ili će se primjenjivati tek početkom 2023..

„Neugodno sam se iznenadio kada sam shvatio da je moja plaća ovaj mjesec manja za nekoliko stotina kuna te sam shvatio da je podijeljena u dvije uplate, jedna koja nije oporezivana, a druga koja je. Shvatio sam da iza razloga manje plaće stoji limit od 63 tisuće kuna, a mislio sam da ove godine mogu zaraditi 72 tisuće kuna“, rekao je za MojFaks student elektrotehnike, a nije jedini kojem se dogodila slična situacija.

„Prešla sam stari limit od 63.000 kunaza okvirno 1000 kuna i primijetila par stotina kuna manje na računu. Nakon toga sam pročitala na svom SC profilu da mi je naplaćen porez i prirez na osnovu starog limita“, govori nam K.B., studentica odnosa s javnošću.

Studenti se sada više ne moraju brinuti jer se Ministarstvo financija oglasilo po pitanju ovog problema.

Kako je objavio Hrvatski studentski zbor na svojem službenom Instagram profilu, usvajanje konačnog prijedloga Zakona o porezu na dohodak očekuje se u sklopu 13. sjednice Hrvatskoga sabora.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatski studentski zbor (@hsz.hr)

To će biti najkasnije do 15. prosinca ove godine. Osim toga, kako navode, navedeno će se primjenjivati u postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, tako da isti Zakon neće vrijediti tek od početka nove, 2023. godine.

Studenti mogu odahnuti jer, i bez obzira na već prijeđeni „stari“ limit, ipak će vrijediti onaj novi od 24.000, odnosno 72.000 kuna.

Još vijesti