V.K. u Karijera

Traže diplomiranog strojarskog inženjera na određeno, ali pogledajte što nude!

Je li ovo realna početna plaća za diplomirane strojare, ali bez iskustva?

5. svibnja 2022 16:30
Ne traže iskustvo.

Ne traže iskustvo. Foto: shutterstock by SergeBertasiusPhotography

Dvije velike grupe mladih ljudi uskoro ulazi u stresno razdoblje u životu: maturanti upisuju fakultete, a studenti završavaju svoje obrazovanje i ulaze na tržište rada.

Za strojarske se fakultete kaže da su jedni od najtežih za završiti, barem kod nas. Nakon godina mukotrpnog rada, neprospavanih noći zbog stresa oko ispita, plakanja i živciranja, studenti konačno dobivaju svoju zasluženu diplomu s kojom kreću u svijet odraslih i svijet rada.

vezano Uvjeti su poprilično jasni i konkretni... Karijera Urnebesni oglas za rad u autopraonici: Plaća 5000 kuna, prijava, ručak, ali ne prima – TikTokere i influencere

No, upravo bi ih ovdje mogao dočekati „hladan tuš“.

Zajednički smještaj, bruto plaća je ispod 5 tisuća

Nedavno je na stranicama Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje objavljen vrlo zanimljiv oglas za posao u Dardi, u Osječko – baranjskoj županiji. Kako piše, traže diplomiranog strojarskog inženjera/inženjerku na određeno vrijeme.

vezano Slika nije pronađena Karijera Kopanjem po kontejnerima platio fakultet: 'Zarađivao sam 300 kuna po satu'

Kod nas i dalje nije učestalo da poslodavci objavljuju u oglasima za posao koje plaće nude budućim zaposlenicima, no ovaj je poslodavac iznimka.

Kako piše u oglasu, oni nude bruto plaću u iznosu od 4687,50 kuna, što je prema izračunu za Osijek koji ima prirez od 13 posto, neto plaća koju zaposlenik dobije je minimalac, oko 3750 kuna.

Oglas je objavljen na Burzi rada. Oglas je objavljen na Burzi rada. Foto: screenshot via burzarada.hzz.hr

Osim toga, u oglasu piše kako zaposleniku nudi i zajednički smještaj, a zaposlenik mora posjedovati vozačku dozvolu.

vezano Slika nije pronađena Karijera Po prvi puta: Milijun poslova više nego mladih s diplomom koji će ih raditi – brojke će i dalje rasti

Usporedbe radi, kontaktirali smo studenta strojarskog fakulteta koji već radi u svojoj branši iako tek završava fakultet. „U mojoj firmi je dobra početna plaća, oko 7500 kuna neto“, kaže nam student koji trenutno radi u okolici Zagreba.

Opis posla je poduži. Opis posla je poduži. Foto: screenshot via burzarada.hzz.hr

S druge strane, poslodavac ne traži radno iskustvo, pa je ovo možda prilika za nekoga tko ipak odluči ostati u Slavoniji, raditi u branši i učiti.

Još vijesti