V.K. u Karijera

Poslodavci predložili da se studentima prag neoporezivog prihoda poveća za duplo!

Poslodavci su predložili da se neoporezivi prihod studenata podigne s 15 na 30 tisuća kuna.

6. svibnja 2022 14:01
Prag bi podigli na 30.000 kuna.

Prag bi podigli na 30.000 kuna. Foto: MojFaks

Na problem kroničnog manjka radne snage već se godinama žale poslodavci, a ovaj problem se svake godine opet spominje posebice prije turističke sezone.

No, ovaj puta poslodavci imaju potencijalno rješenje za svoj problem manjka radnika: studenti.Već duže vrijeme i predstavnici studenata, ali i poslodavci upozoravaju na porezni tretman koji studenti imaju zbog kojeg se ne aktiviraju u većem omjeru na tržištu rada.

vezano Slika nije pronađena Karijera HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Problem dolazi najprije kod olakšica koje dobivaju roditelji na dijete koje se školuje. Drugim riječima, roditelji imaju pravo na uvećanje osobnog odbitka kao neoporezivog dijela svog dohotka dok im se djeca školuju, pa sve do njihovog prvog zaposlenja.

No, problem se pojavljuje da roditelji gube olakšice ako uzdržavano dijete, student, na godišnjoj razini zaradi više od 15 tisuća kuna, pa onda roditelj za njega gubi pravo na uvećanje tog odbitka za cijelu godinu, piše tportal.

Roditeljima manje porazne olakšice

Negativan učinak postaje još veći za roditelje koji uzdržavaju više djece, jer kada izgube pravo za studenta, to utječe na cjelokupnu svotu osobnog odbitka. Nakon što roditelji izgube pravo na poreznu olakšicu za studenta, onda sljedeće dijete postaje prvo, treće postaje drugo i tako dalje, pa to onda utječe na visinu cjelokupnog osobnog odbitka, s obzirom na to da se koeficijent za izračun poreznog odbitka povećava za svako dijete.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kad Porezna zakuca na vrata: Sve situacije u kojima će vas dodatno provjeravati ako primate socio-ekonomsku stipendiju

Kako pišu dalje, Vlada je u posljednjem krugu porezne reforme donekle izašla u susret studentima tako da su iz primitaka koji utječu na poreznu olakšicu isključili dobivanje stipendije. U ovaj prag od 15 tisuća ne uključuju se ni obiteljske mirovine koje student ostvaruje nakon smrti roditelja, kao ni nagrade koje ostvare u obrazovnom sustavu.

S druge strane, onaj prihod koji student ostvari preko posrednika, odnosno Student Servisa, ulazi u prag od 15 tisuća kuna u neto iznosu, ali i ako zarade iz drugih izvora, poput izbornih povjerenstva.

Duplo veći prag

Kako bi više angažirali studente na tržištu rada, poslodavci predlažu podizanje praga prihoda za duplo: na 30 tisuća kuna, uz drugačiji tretman ako roditelji imaju više djece.

vezano Studentski ugovori Karijera Što student više radi, to roditelj više ispašta: Rasle satnice, 'pao' porez, ali – oprez – limiti i dalje isti

"Predložili smo Vladi da se neoporeziva granica primitaka za uzdržavane članove podigne na 30.000 kuna. Smatramo da bi se na taj način aktivirao značajan broj ljudi na tržištu rada", kazao je predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić koji je podržao inicijativu HUP-a i smatra da bi se angažiranjem studenata u sezonskim poslovima smanjila potreba za stranom radnom snagom.

Studenti često pokušavaju zaraditi koju kunu više i odlaze raditi na sezonu, gdje njihova zarada nerijetko prelazi spomenuti prag, pa se stvara problem i za njihove roditelje. Iako bi povećanje ovog praga svakako dobro došlo i roditeljima i studentima, problem se pojavljuje u definiranju prava koje imaju studenti, a koje imaju radnici.

Naime, osim što studenti nemaju pravo na godišnje odmore, mogu dobiti otkaz na licu mjesta bez objašnjenja i rad preko studentskog ugovora im ne ulazi u radni staž, za njih poslodavci ne moraju plaćati dodatke poput mirovinskog ili zdravstvenog, pa oni predstavljaju jeftiniju radnu snagu, za razliku od zapošljavanja radnika na ugovor o radu.

Izvor: tportal.hr

Još vijesti