V.K. u Karijera

Koliko prosječno zarađuju Hrvati? Najniže plaće – u obrazovanju, provjerite gdje su najbolje

Najviše isplate bile su u djelatnosti informacija i komunikacija, a najmanje – u obrazovanju.

2. kolovoza 2022 13:18
Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu

Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Vjeruje se da novac ne može kupiti sreću, ali s trenutnom inflacijom može platiti najam stana, režije, donijeti hranu na stol i možda još ostane za hladno pivo s ekipom, što je dovoljno za sreću velikom dijelu našega društva.

Evo u kojim su djelatnostima prošle godine dobivali najviše neto isplaćene plaće.

Fina je objavila analizu prosječnog isplaćenog neto iznosa plaća po djelatnosti kod poduzetnika za 2021. godinu.

vezano Kuhari i automehaničari su tražena zanimanja Karijera Sve više učenika u Hrvatskoj bira zanat i odlične plaće umjesto fakulteta: 'Mislio sam da je greška u sustavu'

Prosječna mjesečna plaća rasla u odnosu na prošlu godinu

No, iako se u nekim djelatnostima osjeća veliki porast, a u drugima minimalan, činjenica da je inflacija povećala troškove života pa vrijednost nekih plaća kao da se "smanjila".

vezano Je li rad u sezoni sve neprivlačniji domaćem stanovništvu? Karijera Mladi konobar iskreno o tome zašto neće na sezonu: 'Jadran je Divlji zapad, šljaka robijaška, a cijene pljaškaške'

Prosječna mjesečna neto plaća u 2021. godini za sveukupno 964.742 zaposlenih kod 144.259 poduzetnika, koji su ujedno i obveznici poreza na dobit, je 6.350 kuna, što je povećanje od 6,1 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je prosječna neto plaća bila 5.985 kuna, piše Fina.

Najviši porast u prosjeku isplaćenih neto plaća osjetili su zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, rudarstva i vađenja, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Najviše plaće: informacije, električna energija i klimatizacija

vezano Kvaliteta života, kakva je u ovoj zemlji, rijetko se nalazi. Karijera U ovoj malenoj, ali najbogatijoj europskoj državi prosječna plaća iznosi 5000 eura

Podaci pokazuju da su u 2021. najveće plaće imali zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija, 9.584 kune, što je 8,3 posto više odnosu na prosječnu plaću u toj djelatnosti u 2020. godini, a 50,9 posto više od prosječne plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u RH.

Lani je u djelatnosti informacija i komunikacija bilo zaposleno 43.999 radnika kod 7.666 poduzetnika.

vezano Student matematike rješava zadatak Akademska četvrt Mladi ne žele biti profesori matematike zbog premalih plaća? Provjerite koliko su tisuća eura dobivali nekada

Nakon njih slijedi djelatnost opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslova klimatizacije s prosječnom isplaćenom neto plaćom od 8.679 kuna. 

Najmanje u djelatnosti obrazovanja

Kako je vidljivo iz tablice koja se može preuzeti ovdje, najmanje isplaćene neto plaće za 2021. su u obrazovanju. Prema podacima koje je objavila Fina, prosječna plaća u obrazovanju je ispod 5.000 kuna. Točnije, 4.994 kune, što je u usporedbi sa svim ostalim djelatnostima najniže.

vezano Većina ima primanja do 7 tisuća kuna. Vijesti Istraživanje pokazalo: 11 posto ispitanih s diplomom ima neto plaću 3500 kuna ili manje!

Za jednu kunu više od djelatnika u obrazovanju, prosječne isplaćene neto plaće dobivaju radnici koji rade u ostalim uslužnim djelatnostima, a najniže su i u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima u kojima je isplaćena prosječna plaća od 5.050 kuna.

Još vijesti