P.S. u Karijera

Radna mjesta na kojima najčešće rade Hrvatice – u ove dvije djelatnosti imaju čak i veću plaću od muškaraca

Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive podatke koji vrijede za 2021. godinu.

21. ožujka 2023 10:51
Rad u trgovini.

Rad u trgovini. Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock

Iz Državnog zavoda za statistiku objavljeni su zanimljivi podaci kada su u pitanju djelatnosti u kojima najčešće rade Hrvatice. Kako navode na svojim službenim web stranicama, njihovi podaci vrijede za 2021. godinu, a moramo priznati da su poprilično vjerodostojni, pogotovo kada razmislimo o sektorima i radnim mjestima koja su navedena, a samim time shvatimo da tamo, većinski, rade upravo žene.

Tim rezultatima, Državni zavod za statistiku prikazao je položaj Hrvatica na tržištu rada, a upravo žene rade najviše u ova tri sektora. Čak 115 tisuća žena radi unutar djelatnosti Trgovina na veliko i malo, nakon čega slijedi Obrazovanje gdje radi 95 tisuća njih.

Hrvati u prosjeku imaju veće plaće

Treće mjesto s najvećim brojem zaposlenih žena u pravim osobama u 2021. godini jest Djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi unutar koje radi 82 tisuće Hrvatica. Kada su u pitanju plaće, koje se uspoređuju s plaćama muškaraca koji su u radnom odnosu na području Hrvatske, prosječna plaća žena manja je od one suprotnog spola.

Naime, prosječna neto plaća za žene u pravnim osobama za 2021. godinu iznosila je 911 eura, što je 66 eura manje od prosječne neto plaće za muškarce u pravnim osobama te iste godine. Kod djelatnosti gdje su Hrvatice u 2021. godini ostvarile najviše neto prihode, posebno se izdvajaju ove tri.

Djelatnosti u kojima žene imaju veće plaće

To su Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom unutar koje je prosjek neto plaće iznosio 1.216 eura, Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje su zarađivale neto iznos od 1.171 euro i naposljetku zarađena neto svota od 1.169 eura pripada djelatnosti Informacija i komunikacija.

No, uz sve navedeno, postoje djelatnosti unutar kojih su žene u 2021. godini imale veću plaću od suprotnog spola, a to su Građevinarstvo i Opskrba vodom, odnosno uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

izvor: dzs.gov.hr

Još vijesti