MojFaks u Karijera

Želiš raditi tijekom adventa?! Pripazi na ove 4 stvari i osiguraj si „glatku“ isplatu zarađenog novca

Martina je neugodno iskustvo s poslodavcem doživjela tijekom prvog radnog adventa, prije nekoliko godina.

8. prosinca 2022 14:58
Adventske kućice u Zagrebu.

Adventske kućice u Zagrebu. Foto: xbrchx via Shutterstock

Trenutno najaktualniji studentski poslovi upravo su oni u adventskim kućicama i ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske. Studentima su poslovi tijekom zimske pauze od učenja i blagdana dobrodošla prilika da u kratkom vremenskom periodu zarade novac, istovremeno barem privremeno rasterećeni od fakultetskih obaveza.

No, takvi povremeni i kratkotrajni poslovi iziskuju dodatan oprez zbog brzine u kojoj se odrađuju, dogovaraju i kasnije isplaćuju, ali i poslodavaca koji ne odrađuju sve obaveze prema studentima u skladu s propisanim zakonskim pravilima.

Jedno od takvih iskustava imala je i mlada Martina Huzanić kojoj iskustvo rada na adventu tijekom studentskih dana nije strano. S obzirom na svoje iskustvo, sa aktualnim studentima poželjela je podijeliti savjete ukoliko i sami razmišljaju o sezonskom poslu u periodu adventa, u bilo kojem našem gradu.

Temeljem vlastitog višegodišnjeg iskustva, Martina zna na što treba posebno obratiti pozornost. Zato nam je i otkrila „sitnice“ koje to zapravo nisu, a koje će biti od koristi svim studentima – posebno kad je u pitanju isplata za odrađeni posao.

Vodite evidenciju odrađenih sati

Svaki poslodavac vodi evidenciju odrađenih sati za svakog studenta (ili bi barem trebao).

No, ono što Martina posebno naglašava je da svaki student radi i vlastitu evidenciju sati, pogotovo vrijeme dolaska i odlaska na posao.

Kako nam govori, nju su upravo zbog toga bivši poslodavci na adventu pokušali zakinuti za odrađene sate. Naime, često je na posao dolazila ranije i odmah započinjala s radom, no ponekad joj poslodavci te dodatne sate koji bi se nakupili nisu željeli uračunati pod one „radne“.

Ugovor potpisati tek nakon što poslodavac sve ispuni

Nekada su se studenti na ugovorima morali vlastoručno potpisati na tri mjesta. Danas se ovaj broj smanjio na dva, ali i dalje jednako bitna potpisa.

To nam govori i bivša studentica Martina, s naglaskom da se studenti „prvi“ potpis potpišu kod vađenja ugovora, a drugi tek nakon što poslodavac upiše sve potrebne podatke, poput satnice i drugih.

„Druga crta se potpisuje tek na kraju rada, kada ti vidiš da je poslodavac ispunio sve potrebne podatke jer time ti automatski potvrđuješ da se slažeš s navedenom satnicom i satima rada koje poslodavac navodi“, istaknula je Martina.

„Storniranje“ ugovora nakon odrađenog posla – veliko „ne”

Pojedini poslodavci nakon odrađenog posla, kao npr. na adventu, traže od studenata da „storniraju“ ugovor koji su u svom student-servisu „podigli” za već odrađeni period rada.

Kako to tumači naša sugovornica, ovo najčešće rade kako bi izbjegli plaćanje određenog postotka student-servisu za svakog pojedinačnog studenta, a naposljetku zarađeni dio studenti dobiju odmah „na ruke“, umjesto na žiro račun.

Advent u Zagrebu Advent u Zagrebu Foto: Ivan Smuk via Shutterstock/Shutterstock

To je samo još jedan od korisnih savjeta na kojeg Martina upozorava jer studentski rad preko studentskog ugovora ipak ima neki doprinos kada je u pitanju mirovinsko osiguranje i godine rada, odnosno „staža“.

Uvećanje satnice nedjeljom i blagdanima

Uvećanje satnice za 50 posto nedjeljom i blagdanima zakonski je propisano. Samim time, toga bi se trebao pridržavati svaki poslodavac te studentu koji radi navedenim danima isplatiti upravo u skladu sa „slovom zakona“.

No, iskustvo je Martini pokazalo da se često ovo uvećanje previdi kod konačnog obračuna zarađene svote, zbog čega savjetuje da studenti to pitanje rasprave s poslodavcem prije no što uopće krenu raditi.

Ukoliko poslodavac to ne ispoštuje, potrebno je poduzeti konkretne korake.

„S potpisanim ugovorom odete u SC, napišete izjavu o neisplati ili problemima s isplatom, nakon čega SC tuži poslodavca, a vama kroz koji tjedan vaš novac sjedne na račun. Također, poslodavac nakon toga ide na ‛crnu listu’ i ne može više zapošljavati studente, čime ste spasili mnoge“, napominje.

Treba naglasiti da su adventski poslovi omiljeni među studentima stoga je ipak više poslodavaca koji će obaviti svoj dio posla u skladu sa zakonom, ali i nagraditi studente za trud i savjesno odrađen posao.

U svakom slučaju, ukoliko je to moguće, prije zaposlenja mudro se raspitati o poslodavcu, kako na internetu i društvenim mrežama, tako i među kolegama, a prilikom zapošljavanja treba što više konretnih situacija razjasniti i dogovoriti s poslodavcem.

Martina je u svojih nekoliko godina iskustva sezonskog rada tijekom adventa naišla na određene problematične situacije, zbog kojih je danas izrazito oprezna, ali i svjesna svih postupaka koje je potrebno poduzeti unaprijed, kako bi proces rada i kasnije isplate prošao što uspješnije.

Još vijesti