L.B. u Karijera

SC objavio novi cjenik studentskih poslova: Evo za koje preporučuju satnicu od 9 eura

Iako cjenik poslova koji objavljuju u zagrebačkom SC-u ne obvezuje poslodavce da zbilja toliko i plate studentima, služi kao odličan vodič studentima koji procjenjuju koliko vrijedi sat njihovog rada i koliko su poslodavci korektni u formiranju satnica.

3. Siječnja 2023 12:59
Oglasna ploča zagrebačkog student-servisa

Oglasna ploča zagrebačkog student-servisa Foto: MojFaks

Od ove godine, minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova ponovo je porasla pa tako iznosi 4,38 eura (33 kune) umjesto dosadašnjih 29,30 kuna.

U skladu s promjenama studentskog „minimalca“, iz zagrebačkog SC-a objavili su i novi cjenik preporučenih satnica za obavljanje pojedinih poslova koji služe kao orijentir, kako studentima, tako i poslodavcima koji zapošljavaju studente.

Najbolje plaćeni poslovi i dalje su oni iz informatičke branše. Tako je preporuka SC-a da se sat programiranja ili izrade web stranica studentima plaća 8,97 eura (67,58 kuna).

Instrukcije i poslovi poduke također dobro kotiraju sa preporučenih 7,97 eura po satu (60 kuna). Istoj se zaradi, barem po preporuci SC-a, mogu veseliti i studenti prevoditelji i inokorespondenti koji će također zarađivati 7,97 eura po satu što je sasvim pristojna satnica od 60 kuna.

Fizički poslovi također vam nose satnicu koja se uglavnom kreće od 40 kuna (5,23 eura) pa naviše uz posao čišćenja snijega kao fizički angažman koji će vam donijeti najbolju satnicu, po preporuci čak 7,47 eura (56,28 kuna).

Iako poslodavac ne mora ponuditi preporučene cijene sata rada, ne smije posao obračunavati po „tarifi“ nižoj od minimalne, kako je definirana Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

Još vijesti