V.K. u Karijera

Prešla prvi limit zarade za 50 kuna, Porezna 'pokucala na vrata' roditeljima: Isplati li se žaliti?

Iako su studentske satnice rasle kroz godine, prvi neoporezivi limit od 15000 kuna ostao je isti.

23. svibnja 2022 14:43
Moraju paziti da ne rade previše.

Moraju paziti da ne rade previše. Foto: shutterstock by Jacob Lund

Studentski poslovi odličan su način zarade za studente, ali i odlična praksa za budućnost, kada dobiju diplome i krenu u poslovni svijet.

No međutim, studenti imaju mogućnosti raditi i zaraditi samo do određenog iznosa: 15 tisuća, odnosno 63 tisuće kuna ako jesu ili nisu prijavljeni na roditelje kao porezne olakšice.

Naime, usporedno i sa zakonski propisanim minimalcem u RH, dizala se i studentska satnica, pa od 1. siječnja 2022. godine ona iznosi 29,30 kuna. Iako su studenti zasigurno vrlo sretni "većom plaćom", do problema dolazi ako ih roditelji prijave kao poreznu olakšicu.

vezano Prag bi podigli na 30.000 kuna. Karijera Poslodavci predložili da se studentima prag neoporezivog prihoda poveća za duplo!

Ovaj problem se posebno spominje ljeti, kada kreće turistička sezona. Poslodavci nude smještaj, obrok i super zaradu, no i dalje im kronično nedostaje radnika, pa su izlaz iz svoje situacije vidjeli u studentima. No, studenti se i dalje ne mogu koristiti kao radna snaga na sezoni ako su i dalje porezna olakšica roditeljima jer bi njihovi roditelji mogli od Porezne uprave dobiti "čestitku".

Limiti preniski

Podsjetimo, pisali smo u više navrata problem da su studenti ograničeni maksimalnom zaradom koju mogu ostvariti tijekom kalendarske godine ako su i dalje porezna olakšica svojim roditeljima. Ako je student na poreznoj olakšici roditeljima, može zaraditi najviše 15 tisuća kuna, dok je za sve ostale koji rade posredstvom student-servisa i studentskih ugovora (a da su skinuti kao olakšica roditeljima) taj limit viši i iznosi 63 tisuće kuna. Sve što zarade iznad tog iznosa, oporezuje se.

vezano UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici 'skinuli' skoro 1500 kuna s plaće Karijera UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici 'skinuli' skoro 1500 kuna s plaće

Problem sada više nisu male satnice, već to što studenti, ako žele ostati porezna olakšica roditeljima, moraju raditi puno manje, jer je satnica veća, a limit je ostao jednak. U računici do 15 tisuća kuna limita, studenti bi mjesečno radili samo 5 radnih dana, i dobili plaću ne veću od 1250 kuna.

Poslodavci traže veći limit

Nedavno je direktor Hrvatske udruge turizma apelirao na modifikaciju ovih limita. "Pritom očekujemo da se ubrza administracija za dobivanje radnih dozvola. Kad je domaće tržište u pitanju, nadamo se da će Vlada što prije uvažiti naš prijedlog prilagodbe vezane uz porezne olakšice na studente, koji žele raditi", kazao je, kako smo prenosili, za Poslovni dnevnik.

vezano Slika nije pronađena Karijera HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Uz njega, i poslodavci su apelirali da se limit mora podići za duplo – na 30 tisuća kuna kako bi studenti koji žele, mogli više raditi bez straha od Porezne "čestitke" njihovim roditeljima.

vezano Prag bi podigli na 30.000 kuna. Karijera Poslodavci predložili da se studentima prag neoporezivog prihoda poveća za duplo!

Samo 50 kuna prekoračenja - čestitka od 5 tisuća kuna

I ove je godine jedna studentica nadmašila limit od 15 tisuća kuna pa je zatražila savjet u popularnoj Facebook grupi za studentske poslove "Tražim/nudim studentski posao". Kako je napisala, studentski limit od 15 tisuća kuna prošla je za samo 50 kuna, no tih 50 kuna njenu je majku dovelo u nezavidnu situaciju.

"Mojoj je mami došla obavijest da mora vratiti 5000 kuna poreza. Može li mi netko objasniti zašto 5 tisuća kuna i može li se to nekako umanjiti ili poništiti? Ima li smisla žaliti se?", upitala je studentica svoje kolege za savjet.

U sekciji za komentare javilo se preko 170 ljudi koji su je pokušali savjetovati što da učini.

Savjeti drugih. Savjeti drugih. Foto: screenshot via Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Bi li poslodavci trebali reagirati? Bi li poslodavci trebali reagirati? Foto: screenshot via Facebook@Tražim/nudim studentski posao

"Ovisi koje si dijete, prvo, drugo, treće, tvoja mama je na tebe imala pravo na osobni odbitak u iznosu 2500kn*koeficijent (prvo dijete je 0.7, znači 1750kn, drugo je koeficijent 1 znači 2500kn, treće je koeficijent 1.4 i tako dalje) i taj iznos se zbrajao sa 4000 kuna koliko ona sama ima pravo na odbitak. Recimo da si drugo dijete, tvoja mama je mogla na osnovu tebe svaki mjesec dobiti veću plaću u iznosu od 2500 kuna * 24%, znači 600kn ako joj je bruto plaća nakon umanjenja od 20% za M.O. veća od 6500kn", piše joj netko u komentarima.

Nema žalbe, samo plati. Nema žalbe, samo plati. Foto: screenshot via Facebook@Tražim/nudim studentski posao

vezano Radili ste preko SC-a i prije par godina? Porezna šalje 'čestitke'! Mladić upozorio sve da provjere primanja jer on mora vratiti lovu za 2014. Karijera Radili ste preko SC-a i prije par godina? Porezna šalje 'čestitke'! Mladić upozorio sve da provjere primanja jer on mora vratiti lovu za 2014.

"I sad si prešla prag od 15 000 kuna i ona mora vratiti sve što je ostvarila kao olakšicu, to jest, porez koji nije uplatila nego joj je isplaćen jer si joj ti uzdržavani član", pojašnjava ukratko još netko.

Komentari Komentari Foto: screenshot via Facebook@Tražim/nudim studentski posao

"Tu žalbe ne prolaze, zakoni su jasni i studenti i roditelji o tome moraju sami voditi brigu", smatra još netko.

"Ukoliko ste prešli limit i obračun je točan, vaša majka neće postići ništa žalbom. Razliku poreza će morati platiti. S obzirom na iznos može zatražiti sklapanje Upravnog sporazuma i taj iznos otplatiti na rate bez obračunavanja negativnih kamata. Sam proces je jednostavan i zahtjev predajete preko aplikacije e-porezna. Sretno", napisao joj je netko sljedeće korake.

I drugi su bili u sličnoj situaciji I drugi su bili u sličnoj situaciji Foto: screenshot via Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Komentari studenata Komentari studenata Foto: screenshot via Facebook@Tražim/nudim studentski posao

"Nažalost nema mogućnosti poništavanja ukoliko pređe 15 000 kuna (tj. ako je zarada 15001 kn, treba se platiti)", piše još netko.

Još vijesti