L.B. u Karijera

Student iz Osijeka napravio prvi hrvatski električni motor – 'pilu' koja juri do 120 km/h

Osim što je za Groma dobio zlatnu medalju, već dobiva i ponude ulagača za komercijalizaciju svoje ideje.

12. srpnja 2022 12:51
Benjamin na svom Gromu...

Benjamin na svom Gromu... Foto: screenshot via Facebook@Mirko Mesić

24-godišnji Benjamin Kujavec autor je prototipa prvog hrvatskog električnog motocikla, koji je napravio u sklopu studentskog projekta ProStudent.

vezano Električni bicikl ovog studenta iz Imotskog košta 4 tisuće kuna: Upozorava na krađu i loše vrijeme, vodi vas na izlet i preporučuje dobru klopu Karijera Električni bicikl ovog studenta iz Imotskog košta 4 tisuće kuna: Upozorava na krađu i loše vrijeme, vodi vas na izlet i preporučuje dobru klopu

Kako kaže, motori su mu strast, ali je uvijek vozio one manje veličine. Onda je odlučio, u sklopu studentskog projekta, sam izraditi onakvog kakvog bi želio imati, piše 24sata.

U nekoliko mjeseci predanog i studioznog rada nastao je Grom koji bi, uz malo sreće, mogao ići i u serijsku proizvodnju. Njegov je autor Osječanin Benjamin, bivši učenik Elektrotehničke i prometne škole, a sad student FERIT-a u Osijeku, treće godine preddiplomskog stručnog studija elektroenergetike.

Ponosno pozira sa svojom Ponosno pozira sa svojom Foto: screenshot via Facebook@Mirko Mesić

"Izabrali su me na natječaju i u studenom sam dobio od fakulteta 8000 kuna za realizaciju ideje. Uložio sam još oko 10.000 kuna i tako je nastao Grom", kaže Benjamin, koji je na razgovor došao vozeći svoju jedinstvenu "pilu" sa super performansama.

Izgledom je to prerađena Java iz 1974. godine, ide do 120 kilometara na sat, baterija se puni oko 2,5 sata, a s jednim punjenjem može proći oko 80 kilometara. Motocikl je povezao s aplikacijom na svome mobitelu te preko nje prati potrošnju baterije, brzinu, lokaciju i zaključavanje.

vezano  Njegova Lada ide unatrag: Student dobio pohvale milijardera Elona Muska za svoj 'izum' VIDEO Laganini Njegova Lada ide unatrag: Student dobio pohvale milijardera Elona Muska za svoj 'izum' VIDEO

"Počeo sam sredinom siječnja, kad su mi stigli svi naručeni dijelovi. Do kraja veljače sam ga već završio. U travnju je bila prezentacija na faksu, a prošli mjesec smo išli na sajam inovacija u Ivanić Grad. Tamo je bilo 150 studentskih i učeničkih radova, a ja sam dobio zlatnu medalju za Groma. Jedini sam ja imao motocikl", kaže ponosno Benjamin.

Već je dobio ponude ulagača za komercijalizaciju svoje ideje.

izvor: 24sata.hr

Još vijesti