V.K. u Karijera

Student se prijavio za posao, a na razgovoru na pitanja odgovarala – njegova mama: Evo kako je to završilo

Student je pozvan na razgovor za pripravništvo u jednoj firmi. No, mama je sve upropastila.

1. srpnja 2022 13:06
Razgovor za posao nije prošao po planu...

Razgovor za posao nije prošao po planu... Foto: tsyhun via Shutterstock

Svakoj mladoj osobi bitna je podrška koju dobiva od svoje obitelji ili prijatelja. Nedavno smo pisali o viralnom Tweetu na kojem se vidjelo kako je mnogo roditelja stajalo ispred Medicinskog fakulteta u Nišu, kada su njihova djeca pisala prijemni ispit.

I dok je dio osuđivao nesamostalnost današnje generacije, većina je Tviteraša ipak smatralo da se radi o brižnim i dobrim roditeljima koji pružaju podršku svojoj djeci.

vezano Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Postani student Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

No, roditeljska briga ipak je samo do granice korisna djeci koja oče kako biti samostalna i kako se snalaziti u današnjem svijetu.

Jedna se gospođa požalila na Redditu na situaciju kada se roditelji ipak previše miješaju u život svoje djece. Ona radi u Ljudskim resursima jedne IT kompanije koja je tog ljeta zapošljavala studente na pripravništvo. Gospođa je ukratko na Redditu pojasnila da je intervjuirala studenta koji se javio na ljetno pripravništvo između svoje prve i druge godine fakulteta.

vezano Rad na sezoni prilika je mnogim mladima da se kućama vrate s finim džeparcem. Karijera Kad studenti zarađuju više od roditelja: I ovog ljeta smiješi im se plaća od 1000 eura

Intervju su vodili online, a na samom početku razgovora prvo su se predstavili, da bi u kadar "uletjela" i majka studenta koja je preuzela razgovor i počela odgovarati na pitanja umjesto sina.

"Počela je pričati o radnoj etici svog sina, što sam smatrala jako čudnim. Na to sam joj ljubazno rekla da bih to sve radije čula od njega", piše gospođa i pojašnjava da to nije zaustavilo majku da upada vlastitom sinu u riječ i odgovara na pitanja upućena njemu, stoga je skratila cijeli intervju.

vezano Majka ju tjera ili na brak ili na abortus! Laganini Kćer je trudna, ali ne želi brak pa ju majka tjera na abortus: Pokrenuli žustru raspravu

Još se i uvrijedila

"Mislila sam da je sve gotovo dok nisam kojih mjesec dana nakon razgovora dobila e-mail od majke studenta, koja me pitala za molbu svoga sina, činila se uvrijeđenom što on nije dobio odgovor je li dobio pripravništvo ili ne", pišei dodaje kako student nije dobio pripravništvo, te su mu poslali mail u kojem su mu poslali odbijenicu.

vezano Diploma domaćeg fakulteta Vijesti Lažirala diplomu pa se fotografirala s roditeljima: Zbog jedne pogreške ipak su je raskrinkali

Nakon što joj je ljubazno odgovorila da ne može s njom podijeliti informacije vezane uz zapošljavanje, već samo s onima koji su se prijavili, majka ju je potom i nazvala inzistirajući na odgovorima.

"Rekla sam joj da ne mogu komentirati kako je prošao razgovor s nikim osim s onima koji su se prijavili. On ako želi me može kontaktirati kako bih mu dala feedback. Bez obzira kako je prošao njegov razgovor, njena prisutnost na razgovoru za posao izbacila ga je iz razmatranja za poziciju za koju se je prijavio. Tražili smo samostalnu i neovisnu osobu za ovu poziciju i iz tog nam je razloga važno vidjeti kandidata koji govori sam za sebe", piše i nadodaje da je savjetovala majci da, iako je podnositelj zahtjeva možda motiviran i vješt, potrebna mu je sposobnost da sam pokaže svoje osobine i sam za sebe govori, a ne da za njega to čini netko drugi.

vezano Domaća hrana u plastičnim posudicama Nakon predavanja Džem, ajvar, jaja i suho meso još se voze autobusima: Studenti se ne odriču mamine kuhinje

Majka se još više naljutila na ovaj odgovor koja se usto pozvala i na odbijenicu koju je dobio njen sin, psujući gospođu da je ona na kraju morala prekinuti poziv.

Začarani krug

"Vjerojatno je bolje za klinca što ste izravno rekli pogreške, budući da ga vlastita majka dovoljno ne poštuje da bi mu vjerovala. Pukla je na vas jer ste joj dali povratnu informaciju koja je nju pokazala u negativnom svjetlu dok je mislila da svom sinu čini veliku uslugu. Vjerojatno ste prva osoba koja joj se suprotstavila u posljednje vrijeme", piše netko u komentarima.

"Jadan dečko živi sa svojom majkom, ne može iseliti od nje dok nema novca za stanarinu, ne može dobiti novac za stanarinu jer nema posao, ne može dobiti posao sve dok živi s majkom. Nadamo se da će, kada se Covid smiri moći sam odraditi svoje razgovore gdje mu majka ne može upropastiti šanse", piše još netko.

vezano Platiti grijanje ili ejsti? Vijesti Najamnine stanova i dalje samo rastu: 'Plaćam preko 7000 kuna samo za jednu sobu'

Bilo je još takvih slučajeva

Ova gospođa nije bila jedina koja je na razgovoru za posao razgovarala i s kandidatima i njihovim roditeljima.

"Na razgovor za posao je s jednom djevojkom stigla i njena majka. Kada sam je pitao zašto je došla, odgovorila mi je da mora voziti svoju kćer i htjela se uvjeriti da će razgovor proći u redu. Pitao sam je zašto ne može pričekati kćer u automobilu, pa mi je rekla da mora biti prisutna i na razgovoru kako bi se uvjerila da sve ide u redu jer joj kćer ne želi reći istinu. Rekao sam da je sve u redu, da stvari ne idu dobro i da obje mogu otići. Uzrujala se što nisam ni započeo intervju", piše još netko svoje iskustvo.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Majka se požalila na kćer – završila fakultet, ne radi i živi s roditeljima: 'Bruka što sam rodila!'

Roditelji zovu i referadu

Velik dio komentatora dao je savjet gospođi da se na kraju još jednom javi studentu i kaže mu da je izgubio svoju šansu za pripravništvom upravo zbog majke i njenog miješanja.

Uz njih, javilo se i nekoliko ljudi koji rade na fakultetima sa sličnim pričama, pa je tako jedna gospođa iz referade također navela da ju roditelji često zovu i traže informacije gdje se nalaze njihova djeca koja im se ne javljaju na mobitele, a traže i privatne brojeve profesora kako bi s njima raspravili ocjenu iz nekih kolegija.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studenticu roditelji 'otkantali' kad se nakon rokova htjela vratiti kući: 'Plačem cijeli dan, nemam podršku…'

Iako je lijepo imati podršku roditelja, oni koji se previše miješaju u živote svoje djece čak im mogu uništiti i šanse za ljubav, prijateljstva i poslove.

Još vijesti