V.K. u Karijera

Studenti iz susjedstva dobili dvije prestižne nagrade: osmislili sustav za spašavanje mornara

„Odakle u državi koja nema izlaz na more ovakva ideja?“

13. lipnja 2022 11:34
Srpski studenti osmislili sustav koji bi mogao spašavati mornare

Srpski studenti osmislili sustav koji bi mogao spašavati mornare Foto: shutterstock by Aleksandr Medvedkov

Četiri studenta Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu osmislili su sustav za otkrivanje nezgoda na moru „Lara“, kojim bi se spašavali životi mornara, javlja Anadolu Agency.

Za svoju inovaciju su studenti do sada već dobili dvije prestižne nagrade; prvo mjesto na nacionalnom natjecanju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih inovacija i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju za inovacije i biznis ideje POPRI Internacional.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Koji hit: Zagrebački studenti osmislili novi, cool izgled džezvice koju svi imamo kod kuće

Njihova bi inovacija trebala pomoći u osiguravanju sigurnosti putnika na plovilima i bržu reakciju spasilačkih službi u slučaju pada s broda, zbog čega svake godine strada više stotina osoba.

Lara za spašavanje mornara

Kako pišu, Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović četiri su studenta sa smjera Računske znanosti koji su osmislili „Laru“, sustav koji može pomoći u bržem alarmiranju spasilačkim službama ako netko padne s broda.

„Dosta često smo se u Tirani susretali s pitanjem: Odakle u državi koja nema izlaz na more ovakva ideja“, kazao je uz osmijeh kapetan istraživačke posade Vladimir Krsmanović za Anadolu Agency.

vezano Slika nije pronađena Karijera Splitski studenti osmislili pokretni pročišćivač mikroplastike iz mora

Kako pojašnjava, ideja im je sinula prošle godine i na njoj su radili sedam mjeseci, da bi odmah potom i dokazali kvalitetu svoje ideje osvojivši nagradu za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, što im je ujedno osiguralo i kvalifikacije za regionalno natjecanje u Tirani, gdje su opet osvojili prvo mjesto.

„Šanse za preživljavanje su vam mizerne ako vas nitko ne vidi“

"Padovi s broda u vodu su veoma ozbiljan problem i jedan od glavnih uzroka smrti među mornarima i turistima na brodovima. Ako vas nitko nije primijetio u trenutku kada ste pali, ili vas je pokupio val, ili bilo što treće, šanse za preživljavanje su vam apsolutno mizerne i jedini način da vas izvuku živog je da vas neko vidi u tom trenutku i da odmah aktivira alarm i cijeli protokol. Prema istraživanjima, u proteklih pet godina od pada sa broda stradalo je oko 2.500 ljudi samo u zemljama EU-a i SAD-a. U pomorstvu postoje protokoli što se radi kad neko padne, ali je problem kako primijetiti taj pad", objašnjava Krsmanović.

vezano  Tko ima najviše šanse? Studenti napravili aplikaciju koja predviđa tko će zasjesti na željezni tron u 'Igri prijestolja' Laganini Tko ima najviše šanse? Studenti napravili aplikaciju koja predviđa tko će zasjesti na željezni tron u 'Igri prijestolja'

Kako nastavlja, ovaj problem su mu ukazali brodograditelji i osobe koje rade na brodovima, pa je okupio svoje kolege studente kako bi spojili svoja znanja i došli do ideje kako spasiti živote. Nakon toga, pronašli su partnere za razvoj sustava, da bi se finalno i stvorila „Lara“.

Za nekoliko sekundi, spasioci bi znali da se dogodila nesreća

„Lara“ je kompletni sustav koji se sastoji od tri glavne komponente.

"Prva komponenta je nešto što mi zovemo token uređaj i što treba nositi pojedinac na brodu koji se nalazi na palubi. To bi trebalo izgledati kao narukvica“, priča Aleksandar Rončević, jedan od inovatora, i nadodaje da je sam izgled još uvijek u razvoju. „Taj nosivi uređaj prati pojedinca na palubi, prati njegovu lokaciju. U slučaju nezgode, taj uređaj šalje poruku glavnom uređaju, što je druga komponenta koja se nalazi na mostu broda i ona u stvari prati sve članove posade i njihove statuse. Ako se neki token oglasi, odmah se alarmira prvo posada na brodu, a onda se ta poruka dalje šalje na IT sustav, što je softverski dio 'Lare'. Taj server, baza podataka, agregira sve podatke i tu poruku šalje i spasilačkim službama. Za nekoliko sekundi od trenutka nezgode mi imamo obavještenu i posadu i eventualno neku dodatnu spasilačku službu", pojašnjava student kako funkcionira sustav, iako navodi da još uvijek ima dosta prostora za unaprjeđenje.

vezano Ivan Kalmeta Karijera Student multimedije pokrenuo STUDOGLASNIK: U samo par sati prijavilo se preko 500 studenata

S druge strane, Krsmanović kaže da je njihov sustav prošao test fazu te da je pokazao potencijal da uđe i u svakodnevnu primjenu.

vezano Slika nije pronađena Karijera Studentski posao berača borovnica pokrenuo temu izrabljivanja: Dobila 44 kune za 7,5 kilograma ubranih borovnica

Imaju rješenje

"Na tržištu postoje rješenja za ovo, jer je to problem otkad ima i mornara. Ali rešenja na tržištu spadaju u dvije kategorije: ili su vrlo skupa rješenja s najmanje sedam cifri za firme koje osiguravaju velike kruzere i ti sistemi rade, ali su skupi i neisplativi, ili postoje rešenja koja su za posadu od dva člana i ne mogu raditi na malim brodovima. Između ta dva rješenja postoji ogroman prostor gdje pitanje sigurnosti nije riješeno i mi smo sad u tom prostoru s ovim rješenjem, ali kada će ono biti zaokruženo i stavljeno u primjenu, ovisi o dosta toga", kaže Krsmanović za AA.

Na kraju, ekipa inovatora kaže da je otvorena za suradnju s kompanijama kojima je u interesu da se njihov sustav razvije u potpunosti. „"Mi smo ipak, studenti i koliko god bili ispred gradiva i voljni raditi, nama fali bar trideset godina u prstima da ovo privedemo kraju. I zato smo skroz otvoreni za pomoć", napominje Vladimir Krsmanović, dok njegov kolega Rončević otkriva da uz određene modifikacije, Laru mogu koristiti i u drugim sferama poput skijanja, planinarenja ili rada na građevini.

Izvor: aa.com.tr

Još vijesti