V.K. u Karijera

Povratak prakse nakon diplome: Studenti medicine ponovo će stažirati nakon fakulteta

Mladi liječnici nakon studija će ponovo na jednogodišnji pripravnički staž, ali tek iduće godine.

26. kolovoza 2022 13:13
Vraća im se staž nakon fakulteta!

Vraća im se staž nakon fakulteta! Foto: shutterstock by wavebreakmedia

Dosadašnji pripravnički staž za studente koji su tek završili Medicinski fakultet ukinut je 2019. godine, pa su oni odmah nakon dobivanja diplome kretali u traženje specijalizacija jer su završavanjem fakulteta dobivali i licencu za rad.

vezano Bivši rektor i bivši dekan uhićeni zbog malverzacija s diplomama Vijesti Bivši rektor i dekan uhićeni: izdavali lažne diplome hrvatskim medicinskim tehničarima u Srbiji

Kako piše Jutarnji list, to se uskoro mijenja iako pod drugačijim nazivom: Nacionalni program za edukaciju mladih liječnika.

Generacija koja je upisala fakultet 2014. godine pokušala se izboriti za praksu nakon fakulteta, no nisu je dobili zbog potpisanih ugovora između Hrvatske i Europske komisije koja je to stopirala.

Kako pišu dalje, sada je Vili Beroš najavio vraćanje staža, točnije, uvođenje Nacionalnog programa edukacijskog i praktičnog usavršavanja mladih liječnika.

vezano Studenti medicine u Tuzli na vježbama Akademska četvrt Studentica se požalila na popularni studij medicine: 'Profesor pita dijeli li se humanitarna pomoć kad nas puno izađe na ispit'

Obiteljska i hitna medicina, javno zdravstvo ili kombinirano

Iako iz Ministarstva zdravstva nisu rekli s kojim datumom se vraća staž, napomenuli su da je "program usmjeren prema mladim liječnicima koji tek ulaze u zdravstveni sustav sa svrhom dodatnog edukacijskog i praktičnog usavršavanja".

Stoga bi mladi diplomci trebali odraditi jednogodišnje stažiranje u obiteljskoj medicini, hitnoj medicini, javnom zdravstvu ili kombinirano, a tako će u suradnji i pod nadzorom mentora dobiti bolji uvid u zdravstveni sustav, preglede, dijagnostiku i trijažiranje, te, finalno, liječenje pacijenata.

vezano Nadia Popovici i Hamilton Laganini [VIDEO] Studentica medicine usred hokejaške utakmice članu ekipe dijagnosticirala tumor i spasila mu život

vezano Harry Styles San Diego Laganini [VIDEO] Htjela odustati od fakulteta zbog Harryja Stylesa, a on ju ohrabrio: 'Bit ću star, samo nastavi s medicinom'

Prijedlog na vraćanje staža potaknut je na prijedlog studenata medicine završnih godina, ali i iskustvima liječnika te rezultatima provođenja trenutnog Pravilnika o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije.

Iz Ministarstva su rekli da studenti ipak moraju biti još malo strpljivi dok se ne donese novi zakon, odnosno Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi se trebao prihvatiti do kraja ove godine, a Pravilnik za uvođenje Nacionalnog programa se očekuje tek oko polovice 2023. godine.

izvor: jutarnji.hr

Još vijesti