V.K. u Karijera

Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

Ministar financija Zdravko Marić, pristao je sastati se sa studentima kako bi pregovarali o podizanju limita!

17. lipnja 2022 09:27
Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa!

Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Foto: MojFaks

Dobre vijesti za sve studente koji rade i njihove roditelje! Kako javlja Jutarnji list, Ministar financija Zdravko Marić je najavio da će se sastati sa studentima kako bi razgovarali o podizanju studentskog limita!

vezano Pokrenuli peticiju za dizanje limita! Karijera Hrvatski studentski zbor pokrenuo peticiju za povećanje studentskog limita: Evo koji iznos traže

Podsjetimo, studenti i njihovi roditelji muku muče sa studentskim limitom. Naime, svi studenti koji su na poreznim olakšicama svojim roditeljima mogu u godini dana zaraditi samo 15 tisuća kuna, a sve preko tog limita oporezuje se. Ako i nisu više kao porezna olakšica svojim roditeljima, studenti tada mogu raditi do 63 tisuće kuna, a svaki iznos iznad toga se onda oporezuje.

Hrvatski studentski zbor je na svojim Facebook stranicama objavio peticiju početkom ovog tjedna, a kako javljaju, u samo dva dana su sakupili preko 10 tisuća potpisa koji potvrđuju koliko studenti imaju problema s preniskim limitom.

vezano Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Karijera Iz HSLS-a poručili: Neoporezivi limit zarade za studente treba povećati na 25 000 kuna

Na podizanje ovog limita su svojevremeno apelirali poslodavci, posebice sada oko turističke sezone kada je iznimno teško pronaći radnike, apelirali su i iz Hrvatske udruge turizma, dok na to studenti upozoravaju već godinama.

vezano Slika nije pronađena Karijera HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Unatoč podizanju satnica kroz godine za čak 36 posto, studentski limit je stao na 15 tisuća kuna od 2017. godine, stoga studenti preko svojih ugovora ne mogu odraditi ni puna dva mjeseca na sezoni.

Kako javlja Jutarnji list, peticija je uspjela, barem djelomično, jer je Ministar financija Zdravko Marić najavio kako će se susresti sa studentima kako bi razgovarali o temi podizanja limita, iako je još do prošlog tjedna odbijao mogućnost da se o ovome pregovara.

Studenti žele raditi, no istovremeno imamo i apel sektora kao što su turizam, građevina ili trgovina na malo kojima nedostaje radne snage", kazao je ministar Marić za RTL, a javlja Jutarnji.

vezano Moraju paziti da ne rade previše. Karijera Prešla prvi limit zarade za 50 kuna, Porezna 'pokucala na vrata' roditeljima: Isplati li se žaliti?

Zvučki kao kazna, zar ne? 

Potpisujem jer dosadašnji limit dostignem za dva mjeseca te onda cijelu godinu ne mogu više raditi“, komentira student Šime iz Šibenika. „Potpisujem jer kao student koji radi preko ljeta, pod ovakvim uvjetima ću skoro sigurno prijeći granicu čak i na minimalcu“, komentira Jelena iz Zagreba.

Satnice su porasle, blagdani i nedjelje su većinom radni za redovne studente. Roditelji moraju vraćati novac državi ukoliko imaju dijete koje uspijeva balansirati studij i posao. Zvuči kao kazna, zar ne?“, pita Mateja iz Pule u komentarima koje je izdvojio Hrvatski studentski zbor na svojoj Facebook objavi.

Izvor: jutarnji.hr

Još vijesti