V.K. u Karijera

Sve više učenika u Hrvatskoj bira zanat i odlične plaće umjesto fakulteta: 'Mislio sam da je greška u sustavu'

Kuhari i automehaničari su sve traženiji smjerovi među srednjoškolcima.

25. srpnja 2022 12:53
Kuhari i automehaničari su tražena zanimanja

Kuhari i automehaničari su tražena zanimanja Foto: shutterstock by Friends Stock

Neke stvari su godinama bile konstante u našem društvu i obrazovnom sustavu. Osim što je većina osnovnoškolaca uvijek radije birala upis u gimnaziju nego trogodišnju strukovnu ili obrtničku srednju školu, tako je već godinama na tronu po pitanju visokog obrazovanja bio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, smjer Logopedija.

No, ipak se uočavaju neke nove promjene: ERF više nije najtraženiji fakultet za ovogodišnje maturante, a sve snažniji je i trend upisivanja strukovnih i obrtničkih srednjih škola.

vezano Slika nije pronađena Karijera Priča jednog obrtnika: 'S fakultetom možeš biti gladan, sa zanatom nikada'

853 kandidata na 144 mjesta – u obrtničkoj školi

Anto Vidović ravnatelj je Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Novom Zagrebu koji je ove godine doživio veliki šok: u ljetnom je roku imao popunjenu cijelu upisnu kvotu. Za upis učenika u prvi razred 15 trogodišnjih obrtničkih programa, s ukupno 144 mjesta, prijavila su se čak 853 kandidata.

Kako je ravnatelj otkrio za Jutarnji, prvo je mislio da je pogreška u sustavu. Da četvero učenika nije odustalo od upisa, škola bi po prvi puta od 1991. godine bila bez jesenskog roka. Kroz nekoliko godina bio je vidljiv trend gdje je školu upisivalo svega 70 učenika, stoga su ovogodišnje brojke svakako izazvale šok.

vezano Zauvijek ostala dijete! Uspješna studentica diplomirala na temi pametnih IGRAČAKA, a danas vodi svoj 'plišani' biznis Karijera Zauvijek ostala dijete! Uspješna studentica diplomirala na temi pametnih IGRAČAKA, a danas vodi svoj 'plišani' biznis

Od smjerova, učenici su pokazali najveći interes za instalatere grijanja i klimatizacije. Na 18 upisnih mjesta na ovaj smjer, prijavilo se više od 100 kandidata, od kojih je za polovicu njih ovaj smjer bio prvi izbor, a slično je i s keramičarima, komentirao je ravnatelj.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Majstor 'opelješio' studenta: Odčepljivanje odvoda sajlom naplatio više od 1000 kuna

Više i djevojaka

Osim velikog interesa za upis u školu, ravnatelj kaže kako je uslijedio i još jedan pozitivan šok: na smjer autolakirera upisala je i djevojka. Iako su djevojke rijetkost u ovoj školi, ove godine ih je upisalo čak dvadesetak, većinom na smjerove staklara i pismoslikara, no upisale su i za fasaderke i dimnjačarke.

Usto, porast interesa za obrtnička zanimanja vidljiv je i po podacima Ministarstva obrazovanja i sporta. Ove je godine po njihovim podacima čak 400 učenika više je ovaj ljetni rok odabralo obrtničke škole u usporedbi s prošlogodišnja oba roka. Drugim riječima, prošle godine se na ljetnim i jesenskim rokovima u obrtničke škole upisao 9341 učenik, dok u ovogodišnjem ljetnom roku to je učinilo 9710 učenika. Od 100 trogodišnjih zanimanja, njih čak 58 bilježi rast.

vezano Slika nije pronađena Laganini Rastu zazubice: Pogledajte kako se priprema studentima najomiljenije jelo u menzama

Prednjače kuhari i automehaničari

Najveći porast upisanih vidljiv je za zanimanje kuhar, gdje je 61 učenik više upisao smjer kuhara u usporedbi s prošlogodišnjim rokovima, što znači da je ove godine to upisalo 1174 učenika.

Uz kuhare, interes je povećan i za automehaničare, pa je ove godine taj smjer upisalo skoro 400 učenika.

izvor: jutarnji.hr

Još vijesti