V.F. u Karijera

Treba li u škole uvesti financijsku pismenost? Evo što o tome kaže Toni Milun

Kad si shvatio koliko je teško snalaziti se s novcem?

3. travnja 2023 15:20
Ponekad je pravi izazov uštedjeti novac.

Ponekad je pravi izazov uštedjeti novac. Foto: Markus-s via Pixabay

Vjerojatno nisi bio svjestan koliko se novac brzo troši dok nisi krenuo na faks. Kada si živio s roditeljima, bilo je normalno da ti oni kupuju sve što ti treba, a ti se oko toga nisi morao brinuti. Kad si se malo, ili potpuno, osamostalio, vjerojatno si doživio šok. Sve jedeš, koristiš i nosiš moraš i platiti, a da bi išta platio, moraš novac nekako i zaraditi.

Toni Milun je nedavno na Facebooku objavio svoj pogled na uvođenje financijske pismenosti u škole.

Preveliko opterećenje za djecu?

„Bi li bilo korisno djeci da u osnovnoj školi imaju financijsku pismenost? Nedavno je jedna osoba izjavila da se financijska pismenost ne bi trebala uvoditi u osnovne škole, jer bi to bilo preveliko opterećenje za djecu“, započeo je svoju objavu.

Djeca su svakako prilično opterećena u školama, ali što kada bi se djecu naučilo odgovornosti prema novcu? O tome je progovorio i Milun.

„Naravno da djeca u osnovnoj školi neće učiti npr. otplatnu tablicu kredita, ali postoje stvari koje i oni mlađi od 14 godina mogu naučiti i koje bi im koristile u toj dobi. Navest ću par primjera. Novac se na bankomatima ne stvara sam od sebe. Osobno sam čuo djecu od 7-8 godina da misle baš suprotno i kažu mami kad nema novca - pa idi na bankomat“, piše u objavi.

Želje i potrebe nisu iste stvari

Osim toga, djecu treba naučiti da jednostavno ne mogu dobiti sve što požele. To je nešto što smo svi naučili kroz život. Nekad si jednostavno ne možeš nešto priuštiti, koliko god želio to imati. Milun naglašava kako je potrebno djeci objasniti razliku između želje i potrebe.

„Kad si žedan potrebu možeš zadovoljiti vodom. Kupiti gazirano piće je zadovoljenje želje. Lijepo je imati želje i njihovo ispunjavanje daje onaj životni sok, ali nijednom čovjeku na svijetu nisu ispunjene sve želje, pa neće ni tvoje“, objasnio je.

Koliko roditelji trebaju raditi da bi si nešto priuštili

Mala djeca vjerojatno neće razumjeti koliko točno vrijedi određen iznos novca. Zato se to treba pojednostaviti. Milun kaže da djetetu trebamo objasniti koliko vremena njegovi roditelji moraju raditi za tenisice, primjerice.

„One ne koštaju 100 eura, već barem 2 dana rada tvog roditelja (a vjerojatno i više).“

Naravno, ako nešto želimo ili trebamo, ponekad za to jednostavno moramo štedjeti. To znači da se tu i tamo moramo nečega odreći kako bismo si to mogli priuštiti.

„Želiš kupiti novi bicikl ili auto kad postaneš punoljetan? Evo prijedlog: ako svaki mjesec kupiš tri čokoladice manje ili uštediš od džeparca, za koliko vremena ćeš moći kupiti svoj novi bicikl, auto...“, zaključio je Toni Milun.

Stvarno ne brišemo komentare i jako ih je malo negativnih!“ – Karlo i Marko otkrivaju kako su osmislili i snimili uspješnu „Videobox

 

Još vijesti