L.B. u Karijera

Posao na svjetioniku: 15 dana kod kuće, 15 dana na radnom mjestu za 6-7 tisuća kuna

Uvjeti za obavljanje ovog posla nekada su bili još i detaljniji.

11. travnja 2022 14:55
Svjetionik na Dugom otoku

Svjetionik na Dugom otoku Foto: Ilija Ascic via Shutterstock

Tvrtka "Plovput" iz Splita raspisala je natječaj za radno mjesto svjetioničara na radnom mjestu Sveti Ivan na Pučini.

Iako bi se mnogi danas željeli naći u ovoj ulozi, treba znati da se radi o doista specifičnom i osebujnom zanimanju, te da je na Jadranu ostalo tek tridesetak posljednjih "čuvara svjetla", piše Morski.hr.

Ako mislite da je posao svjetioničara u sumrak paliti, a u zoru gasiti noćno svjetlo upozorenja pomorcima, to već dulje vrijeme nije baš u potpunosti tako. Svjetionici su automatizirani, a posao je teži, jer podrazumijeva održavanje svjetioničarske zgrade i okoliša, rad na visini, ali i nezaobilazne noćne smjene te rad vikendima i praznicima.

15 dana kući, 15 dana na poslu

Plaća u rasponu od šest do sedam tisuća kuna za ovaj posao tako bi nekome mogla biti premalena, a drugima čak i previsoka. Treba napomenuti da svjetioničar na svjetioniku neće provoditi mjesece, već je 15 dana na svom radnom mjestu, a 15 dana može biti kod kuće.

vezano spasilac na bazenu Karijera Znaš plivati i imaš iksicu? Postani spasilac na gradskim jezerima i bazenima – evo koja je satnica

U opisu radnog mjesta svjetioničara, Plovput navodi kontrolu ispravnosti nautičkih karakteristika svjetionika, glavnog i rezervnog svjetla, sirene za maglu kao i kontrolu svih objekata pomorske signalizacije u vidokrugu, ručno uključivanje sirene za maglu u slučaju kvara automatskog pri vidljivosti manjoj od 1000 metara, tekuće održavanje uređaja i opreme za sigurnost plovidbe, sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru, evidentiranje u Radio dnevniku meteoroloških podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda u svrhu ispravnog ispostavljanja računa za izvršenu uslugu, te izradu i dostavljanje meteoroloških izvještaja DHMZ-u i Plovputu.

Ali, ni to nije sve, jer će budući lanternist morati pomagati radnicima drugih organizacijskih jedinica koji na svjetioniku obavljaju radove koje svjetioničar nije u mogućnosti samostalno izvesti. Osim toga, u zaduženje ćete dobiti i malo administracije.

Uvjeti nekad još i detaljniji: vojni rok, brak…

Napominju da su nekada svjetioničari morali imati i daleko više kvalifikacija; proći višemjesečni tečaj za lanternista, imati obavezan vojni rok iza sebe, te biti oženjeni, što danas nužno ne moraju biti.

vezano Prava istina i stvari koje morate znati ukoliko planirate ići raditi na sezonu: Savjeti za studente iz prve ruke! Karijera Prava istina i stvari koje morate znati ukoliko planirate ići raditi na sezonu: Savjeti za studente iz prve ruke!

Više informacija i uvjeta za zapošljavanje pronađite ovdje.

izvor: Morski.hr

Još vijesti