V.K. u Karijera

Ima fakultetsku diplomu, sada doma sadi kukuruz: 'Moje je selo ljepše od Pariza'

Pavel David kaže da više ne vrijedi ona: "Uči dobro u školi, pa ne moraš puno raditi".

3. svibnja 2022 16:15
Povratak na selo je postalo in!

Povratak na selo je postalo in! Foto: Pexels by Jannis Knorr

Sve više se uočava trend gdje mladi ljudi odustaju od konstantne borbe u gradu, gdje su samo broj i odlaze graditi svoj život na selu.

Selo ima svoje prednosti, a to zna i Pavel David Mihalj, najbolji beogradski poljoprivrednik, koji je nedavno osvojio i nagradu Grada Beograda.

vezano Nesvakidašnji prizor - mlada djevojka u šleperu. Karijera Ujutro ide na fakultet, popodne sjeda u kamion: Studentica arhitekture kakva se ne viđa često

Unazad tri generacije, cijela je njegova obitelj u poljoprivredi i stočarstvu, a unuk samo nastavlja tradiciju, kojem je nedavno uručena nagrada Grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ za poljoprivredu.

„Radim preko šest hektara zemlje. Imamo farmu svinja, oko 150 krmača“, kaže Pavel David Mihalj uz napomenu da njihov broj i dalje raste. On ima samo 26 godina, a poljoprivredno imanje preuzeo je od djeda kad je tek napunio 18 godina, piše Blic.rs.

„Nauči u školi kako bi bolje radio“

„Djed mi je oslonac i najveća podrška za sve. S njim sam odrastao i dan – danas se čujemo svaki dan, stalno smo u kontaktu. Ne bi sve ovako izgledalo, niti bih ja bio ovakav da nije bilo njega“, hvali Pavel svog najstarijeg člana obitelji.

vezano Slika nije pronađena Postani student 38-godišnji vozač kamiona i otac troje djece upisao faks: 'Učim dok čekam utovar i istovar...'

David je na Poljoprivrednom fakultetu diplomirao na smjeru agroekonomije. „Kad je diplomirao i kada je počeo raditi, ja sam se sa svojim godinama malo povukao. On je zato došao i unaprijedio sve još više. Ponosan sam da je jedan inženjer i jedan fakultetski obrazovan čovjek može raditi na poljoprivredi“, kaže djed Pavel Mihalj.

vezano Slika nije pronađena Postani student Za 18. rođendan poželio 3 ovce: Maturant Luka sprema se na fakultet, ali od sela ne odustaje

Na temelju odluka svog unuka, djed Mihalj kaže kako se mijenja i pogled na krilaticu koja je bila popularna u njegovo doba. „Tada su govorili: 'Uči u školi da ne moraš raditi', a sada je 'Uči u školi i tako ćeš bolje raditi'“, zaključuje djed.

Modernizirao imanje

Osim diplomiranog poljoprivrednika, boljem radu na poljoprivredi doprinijeli su i moderniji strojevi, pa im sada usjevi nisu toliko ovisni o vremenskim uvjetima. „Vremenski uvjeti dosta utječu na našu proizvodnju. Ono je tvornica pod otvorenim nebom. Kroz modernizaciju, kroz mogućnost da se brže neki posao odradi, sigurno da je lakše i izbjeći neke vremenske neprilike“, ističe diplomirani poljoprivrednik.

vezano Slika nije pronađena Karijera Napustio fakultet i otišao na selo: Sad čuva ovce i uči druge igrati igrice

David je spomenuo i da je za njega, njegovo selo ljepše od Pariza, iako je, kako kaže, mogao birati gdje će živjeti, odlučio se ostati na selu – u Boljevcima.

Izvor: blic.rs

Još vijesti