P.S. u Karijera

Želiš ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao? Onda se moraš držati ovih šest bitnih pravila

Neke „sitnice“, poput ovih, mogu utjecati na to hoćete li nakon razgovora imati pozitivan ili negativan ishod.

28. travnja 2023 15:11
Razgovor za posao.

Razgovor za posao. Foto: Franck Boston/Shutterstock

Razgovor ili intervju za posao mnogima je jedna od najstresnijih stvari koje moraju obaviti. Što je i logično, s obzirom na to da upravo o intervjuu ovisi zaposlenje na tom radnom mjestu. No, stres ni u jednoj situaciji ne pripomaže, pa tako ni u ovoj.

Zato prije svega, morate ostati smireni i samouvjereni, a ujedno trebate znati i neke osnovne stvari koje će ostaviti dobar dojam na razgovoru. Možda se čine kao nebitne ili bezazlene, ali smo uvjereni da pridonose o odluci zaposlenja od strane poslodavaca.

Provjerite o kojim „sitnicama“ se radi, a koje pripomažu pri boljem dojmu na razgovoru za posao.

Informiraj se o kompaniji/poduzeću

Nikada ne smijete doći nepripremljeni na intervju, a da ne znate neke osnovne informacije o tvrtki, poduzeću ili obrtu za kojeg se prijavljujete.

Oni uvijek mogu postaviti pitanje, poput: „Koji naš prethodni projekt Vam se najviše dojmio?“ – to je samo jedan od primjera pitanja na koje morate znati odgovor.

Pripremi primjere svojih vještina

Na razgovoru na posao, poslodavci često žele znati koje su vaše posebne vještine, a da ste ih naveli u svojem životopisu. Zato pripremite primjere tih vještina, kako bi njima mogli potkrijepiti ono napisano u CV-u.

Dođi na vrijeme ili i ranije

Na razgovor za posao nikada ne smijete kasniti! To je pravilo broj jedan, jer ako kasnite, oni mogu steći negativan dojam i razmišljati na način da ćete tako kasniti i na posao, ukoliko vas zaposle. Osim toga, nitko ne podnosi čekanje, zato nemojte nikako kasniti.

Svima se obraćaj s poštovanjem

Bez obzira na to čine li vam se neki ljudi mlađi ili čak vaših godina, nikada im se na razgovoru nemojte obraćati s „ti“, ukoliko vam oni to sami ne kažu.

To je osnovni oblik pokazivanja poštovanja, s čime možete steći pozitivan dojam. Zato uvijek sa svima „vi“, bez obzira na njihovu dob.

Iskreno odgovaraj na pitanja

Na razgovoru na posao nikada nemojte lagati. Isto kao što ne smijete lagati ni u životopisu jer vam mogu postaviti pitanje koje se nadovezuje na neku od vještina iz životopisa.

Uvijek je bolje biti iskren, pa čak i ako to ovisi o tome hoće li vas zaposliti ili ne. No, ako su pravedni poslodavci, cijenit će iskrenost!

Nemoj okolišati

Kod pitanja uvijek odgovarajte samo vas se pita. Nemojte okolišati i izbjegavati odgovor na postavljeno pitanje, već na njega odgovorite kratko, jednostavno i iskreno.

Okolišanje često zna utjecati na odluku poslodavca jer nitko ne voli diplomatske odgovore i izbjegavanje konkretno postavljenog pitanja.

 

Još vijesti