L.B. u Laganini

100-godišnjakinji uručena počasna doktorska diploma: 'Ne možete sve naučiti iz knjiga'

Pošasni doktorat u tim godinama dobila je još samo jedan stogodišnjakinja prije nje.

26. rujna 2022 14:56
Druga u povijesti kojoj je uručen počasni doktorat, u dobi od 100 godina

Druga u povijesti kojoj je uručen počasni doktorat, u dobi od 100 godina Foto: screenshot via sheffield.ac.uk

Stogodišnjakinja koja je riskirala život i zdravlje tijekom Drugog svjetskog rata postala je druga od samo dvije stogodišnjakinje kojima je dodijeljen počasni doktorat.

vezano Najstariji maturant u državi. Laganini Cijeloživotno učenje – doslovno: 92 godišnjak je najstariji maturant u državi

Kathleen Roberts jedina je preživjela članica "Čeličnih žena" ("Women of Steel"), skupine žena koja je spasila industriju čelika u Sheffieldu od propadanja, radeći teško i mnogo nakon izbijanja rata.

72 radna sata tjedno

Kathleen je bila tinejdžerica kad je prvi puta unišla u gradske rudnike. Zajedno s ostalim ženama, radila je 72 sata tjedno, dok je istovremeno primala manju plaću od muškaraca za isti posao. Tisuće žena iz Sheffielda, različitog podrijetla, radilo je u rudnicima što god je trebalo: od upravljanja teškom mehanizacijom do rada na kranovima.

 

 

Uvjeti su bili nepojmljivo loši, uz lošu kvalitetu zraka i skloništa prepuna štakora, a kad bi se oglasile sirene, žene bi jednostavno na glave stavile limene šljemove i nastavile raditi. Unatoč svim poteškoćama, "Čelične žene" uspješno su održavate industriju čelika u ovome gradu.

Nakon rata, proglašene su viškom i otpuštene iz službe. Skupini žena čak su i savjetovali da ne govore mnogo o tome što su proživjele. No, Kathleen je s vremenom ipak progovorila i pomogla provesti sedmogodišnju kampanju koja je očuvala nasljeđe "Čeličnih žena".

"Ne uči se sve iz knjiga, skupljajte praktična iskustva"

Ova je stogodišnjakinja upravo postala i počasna doktorandica Sveučilišta u Sheffieldu, uz diplomu inženjerstva kojom joj odaju počast.

"Ne možete sve naučiti iz knjiga", glasio je njen savjet mlađima nakon uručenja diplome. "Bila sam tako iznenađena kad sam čula da ću dobiti počasnu doktorsku diplomu iz inženjerstva, no osjećam se počašćeno i privilegirano prihvatiti je u ime svih onih 'Čeličnih žena' koje su doprinijele u ratu", kazala je.

Studentima je poručila da steknu što je više moguće praktičnog iskustva jer mnogo se stvari ne može naučiti iz knjiga. "Ali ponajviše od svega, prihvatite svaku mogućnost da slijedite svoje snove", dodala je za kraj.

Kathleen sada ima i spomenik izrađen u spomen njoj i njenim kolegicama iz čeličane, a o njihovom je poslu napisana i knjiga.

vezano Dušan Pejin vratio se na fakultet Laganini Umirovljeni 85-godišnji Dušan ima 4 indeksa i 3 diplome: Uskoro planira doktorirati, a sve iz inata

Michelle Rawlins, autorica knjige "Čelične žene", podržala je inicijativu da se Kathleen dodijeli počasni doktorar. "Ovo je odgovarajuća počast ženi koja, ne samo da je riskirala zdravlje i život u čeličani tijekom Drugog svjetskog rata nego je i vodila kampanju koja je osigurala da iznimna generacija žena, koja je radila s njom, dobije priznanje koje i zaslužuje", smatra Rawlins.

Još samo jedna žena dobila počasni doktorat kao stogodišnjakinja

Kathleen je ovim činom nastavila stopama svoje prethodnice, stogodišnjakinje Hilde Moore koja je igrala hokej za Englesku 1947. godine i koja je prošle godine primila počasni doktorati Sveučilišta u Bedforshireu.

vezano Najstariji student u Italiji ne planira odmoriti nakon ovoga... Vijesti Najstariji student u Italiji magistrirao u 99. godini života: Ima planove i za budućnost

Ovime su joj odali priznanje za doprinos tjelesnom odgoju, razvoju sporta i doživotnog učenja i obrazovanja kroz područje fizičke kulture.

Još vijesti