M.D. u Laganini

12 savjeta za godinu pred tobom: Neka uz njih ovo bude godina sreće i zadovoljstva!

Uzmimo stvari u svoje ruke i uz ove savjete proživimo godinu punim plućima i sa zadovoljstvom.

5. Siječnja 2023 15:47
Mjesečni savjeti za godinu pred tobom

Mjesečni savjeti za godinu pred tobom Foto: Maddi Bazzocco via Unsplash/Unsplash

Nova stranica života već je počela s prvim danom siječnja. Došla je bez grešaka, puna prostora za napredak, za susret s dragim ljudima, za više učenja i napredovanja i više odmora – svega onoga što priželjkujemo sami sebi. Jednako svima omogućuje novi početak te ispisivanje priča jedinstvenih svakoj osobi.

Ne moraju to biti samo najbolje priče kao što se to većinom promovira.Sastavni dio života su i manje pozitivne priče i trenuci. Uzmimo stvari u svoje ruke i uz ove savjete proživimo godinu punim plućima i sa zadovoljstvom!

Prvo zdravlje, pa onda sve drugo

Napokon ne moramo razmišljati o koronavirusu, silnim mjerama i životu u online svijetu. Možemo slobodno uživati u druženjima s obitelji i prijateljima, otići u izlazak ili pogledati film.

Zato ti donosimo 12 savjeta uz pomoć kojih se nećeš pitati u što ti je proletjela ova godina.

Jedan mjesec – jedan savjet

Svaki od savjeta možeš početi primjenjivati u jednom mjesecu, a zatim ih nastaviti održavati. Ako neki od ovih savjeta već primjenjuješ – odlično! Onda razmisli što ti je doista bitno i kreiraj svoj popis aktivnosti za dobar osjećaj kroz godinu.

1. Analiza – osvrni se na godinu koja je prošla

Prvi korak je analiza iz koje možeš izvući zaključke što ti je prijalo, a što ti je crpilo energiju kroz godinu. Naravno kad kažemo prijalo to se ne odnosi samo na odmor i dane kad nemaš predavanja i sl. Obveze su bitne i bez njih nema napretka.

Kad napraviš popis prouči što ti je od tih natuknica najvažnije i po tome kreiraj ideje, želje i ciljeve koje želiš postići u ovoj godini. Kako to inače biva, većina nas sve što planira ostavlja za realizaciju tek nakon ispitnog roka.

Naravno da je on važna stavka, ali planiranje će biti dobra pauza od učenja, a ima i brojne druge potencijale.

2. Pronađi hobi

Hobiji su zapravo aktivnosti koje radimo zbog osobnog zadovoljstva. U pravilu za njih ne dobijemo novčanu naknadu ili neku nagradu, ali sve češća pojava je da mnogi svoj hobi pretvore u posao. Bilo da trebaš popuniti slobodno vrijeme ili da trebaš odmor od svih obveza hobi je pravi izbor.

Pronađi ono što voliš, razmisli o nekoliko opcija i odaberi ono što ti je najprimamljivije. Ideje su na svakom koraku, a bitno je samo prepoznati ono što te zanima. Možda je to slikanje, šivanje, pisanje pjesama, vrtlarenje, planinarenje, volontiranje… i još bezbroj drugih mogućnosti.

3. Posveti se sebi i misli pozitivno

Bilo da je sezona ispitnih rokova, ili su na redu duga jutarnja predavanja i nakon toga vježbe na kojima se moraš pojaviti, ili imaš par dana slobodno već i ptice na grani znaju da rijetko vrijeme posvetimo samo sebi, svojim željama i potrebama.

Užurbanost je postala sastavni dio svakog dana i teško je otrgnuti se obvezama. No to je ponekad prijeko potrebno za sreću i odmor. Može to biti da jednom tjedno napraviš svoj spa day, pročitaš knjigu koja te najviše zanima u tom trenutku ili samo odeš u šetnju po prirodi – izbor je samo na tebi.

Način na koji razmišljamo utječe na ono što u životu postižemo. Zato je jako bitno obratiti pažnju na svoje misli, što nas potiče da tako mislimo i što je potrebno promijeniti. Ako vjerujemo da nešto možemo i spremni smo da to i uradimo doći ćemo do uspjeha.

4. Otkrivaj prirodu

Odlazak u prirodu, druženje i svježi zrak pravi su recept za uživanje i odmor koji uspijeva uvijek. Ne moraš odmah postati pravi planinar. Može to biti i šetnja parkom za početak, piknik u šumi ili pothvat do bližeg planinarskog doma. Sve mogućnosti jednako su učinkovite.

5. Više kuhaj

Svatko od nas u nekim se stvarima snalazi bolje od nekih drugih. Tako ni kuhanje nije svakome najdraža aktivnost. Bez obzira na to kuhanje je idealna prilika da se zabaviš, kvalitetno se hraniš i osjećaš zadovoljnije.

U bespućima interneta pronaći možeš recepte po svojoj volji, a uskočit će u pomoć i food blogeri sa svojim savjetima i videima. Solo ili s prijateljima kuhanje je uvijek dobra opcija.

6. Izdvoji vrijeme za drage ljude

Po prirodi smo društvena bića i posebno nas veseli susret s dragim ljudima. Zato odvoji posebno vrijeme koje ćeš provesti s onima koji su ti posebno srcu dragi.

Zamijeni videopozive i posjeti ih. Na tih nekoliko sati makni se od tehnologije i uživaj u svakom trenutku. Dogovorite neki drugačiji izlazak kao što je escape room ili nešto po vašoj želji.

7. Putuj

Postoji li bolji način za napuniti baterije od putovanja? Nismo baš sigurni. Zato pretraži sve opcije i uklopi ih u studentski budžet. Ne mora to biti daleko putovanje od dva tjedna.

Neka bude u skladu s mogućnostima i sa svim onim stvarima koje voliš. Istraži gradove u svojoj okolini za početak i stvaraj uspomene koje ostaju za cijeli život.

8. Isključi telefon

E ovo je sad već kao neki izazov. Ako ti je potrebno da te izazovemo na pauzu od mobitela neka onda to i bude izazov. Dosta stvari nam promakne zbog prekomjernog listanja novih informacija i zabavnog sadržaja. Odvoji vrijeme u kojemu ćeš odmoriti i oči i svoje misli.

9. Svaki mjesec jedna knjiga

Navika čitanja u stalnom je opadanju iako Interliber svake godine ruši granice posjećenosti. Vježba za mozak, razvoj mašte, širenje fonda riječi i učenje samo su neke od prednosti koje donosi čitanje.

Napravi popis željenih knjiga i kreni u akciju. Možda neke od njih već imaš, a uvijek je dobra opcija posudba u knjižnici.

10. U zdravom tijelu zdrav duh = pronađi trening za sebe

Redovit trening aktivnost je koja je prijeko potrebna našem tijelu jer osigurava kvalitetu života. Uz redovan trening osiguravamo si starost u kojoj smo puni energije i nemamo pet dijagnoza i terapija.

Možda zvuči predaleko razmišljati već sad o starosti, ali dovoljno je sjetiti se da naše tijelo sve pamti.

11. Nauči nešto novo

Sve smo više skloni razmišljanju da sve znamo. Posebno zbog toga što nam je gomila informacija na dohvat ruke u svakom trenutku, a ipak znanje je nešto što nosimo sa sobom kroz život i nitko nam ga ne može oduzeti.

Možemo to usporediti sa situacijom kad na ispit dođeš spreman i odmah si u manjem stresu. Ok, možda se to još nije dogodilo pa će ovaj savjet biti poticaj da probaš.

12. Napravi plan za sljedeću godinu

Zadnji mjesec u godini posveti planiranju i popisivanju želja i svega onoga što želiš za sljedeću godinu. Može to biti skroz okvirni plan ili samo jedan cilj koji ti je najbitniji – svakome po želji.

Vizualiziraj svoje želje i, ako je potrebno, koristi i fotografije ili neke druge poticaje koji funkcioniraju. Ispiši sve one stvari koje će ti pomoći da budeš sretna, zdrava i osoba koja je zadovoljna svojim životom.

Još vijesti