V.K. u Laganini

Cijeloživotno učenje – doslovno: 92 godišnjak je najstariji maturant u državi

Htio je pisati modernu verziju ispita.

24. lipnja 2022 10:29
Najstariji maturant u državi.

Najstariji maturant u državi. Foto: Shutterstock by Photographee.eu

Živahni umirovljenik Derek Skipper, postao je najstarija osoba u Velikoj Britaniji koja je ikada polagala njihovu maturu.

Umirovljenik iz Orwella, Cambridge, nada se najvišoj ocjeni, a rezultate će dobiti u tek kolovozu. Kako kaže, rezultat i nije toliko bitan jer se prijavio kako bi sebe izazvao, napisao i položio modernu verziju pisanja ispita.

Kako piše DailyMail, on je pokupio i više od samo matematičkih vještina nakon što je prvi puta koristio YouTube za završetak tečaja.

vezano Evo koji su uvjeti! Laganini Penzioner traži mladu, obrazovanu ženu kojoj će pokloniti kuću, stan i penziju – evo uvjeta

Derek je bivši radarski inženjer koji je radio tijekom Korejskog rata, a sada je sjedio u prostoriji s maturantima i pisao maturu. „Nisam ni primijetio da su tamo. Samo sam spustio glavu i nastavio s ispitom“, kaže otac dvoje djece za DailyMail.

Derek Skipper Derek Skipper Foto: screenshot via DailyMail.com

Komplicirana pitanja ostavio za kraj

„Doista mi je ponestalo vremena, ali riješio sam većinu pitanja, osim onih za koja sam mislio da izgledaju komplicirano na koja bih se vratio da sam imao vremena“, priča kako mu je bilo.

„Imam prijateljicu koja sada ima 19 godina i nije se mogla snaći u matematici, i tri puta je pala GCSE. Nisam joj mogao pomoći, pa sam je pokušao pobijediti“, govori starac. „Mislio sam da to ne može biti tako teško i to me zaokupilo“, pojašnjava.

U njegovim mlađim, školskim danima, Derek je išao biciklom do škole kroz bombardirani istočni dio Londona. Propustio je samo jedan dan u školi tijekom Drugog svjetskog rata – kada je bomba raznijela ulazna vrata koja su pala na njegov bicikl i probušila mu gumu. Derek je završio svoju školu te je još u to doba dobio svjedodžbe koje su ekvivalent GCSE, britanska verzija mature.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentica se udala za 80-godišnjeg umirovljenika: 'Naša je ljubav sirova i lijepa'

Nakon završetka škole, s 18 godina se prijavio za Royal Air Force kako bi naučio zanat i kako bi postao montažer radara.

Za pisanje ispita koristio povećalo

No, njegovo učenje u 21. stoljeću nudilo mu je do pet sati poduka tjedno kroz dvije sesije preko Zooma i ispit na kojem je mogao koristiti kalkulator. Zbog svog lošeg vida Derek više ne vozi, a ispit iz matematike je pisao s povećalom kojeg su mu omogućili doktori.

„Jako sam uživao i naučio sam puno o korištenju kalkulatora, Mislim da mi je bilo lakše nego nekome drugome na tom tečaju. Ali, još uvijek je bilo puno stvari koje sam ili potpuno zaboravio ili ih mi nismo učili, poput prikupljanja podataka, Vennovih dijagrama, tablica frekvencija i srednjih vrijednosti, mod, raspon… Samo smo radili presjeke koje razumijem i listove i stabljike“, prepričava simpatični maturant.

vezano Slika nije pronađena Laganini Umjesto da sjedi kod kuće, upisala se na fakultet: Prabaka, baka i penzionerka u 78. godini stekla diplomu

„Upoznali su me s YouTubeom. Ako želiš znati bilo što, YouTube je tvoj prijatelj. Gledao sam puno tutorijala. Ne bih to napravio da nije bilo na Zoomu“, kaže. „Derek je bio sjajan, najbolji učenik u razredu. On je prvi 92-godišnjak kojem sam predavao. Prethodni najstariji učenik imao je 74 godine“, hvali ga njegov instruktor, voditelj tečaja Shane Day.

Izvor: dailymail.com

Još vijesti