P.S. u Laganini

[ANKETA] Osnovnoškolski zadatak iz matematike oko kojeg se vode borbe: Koji je vaš rezultat?

Jedna objava na Twitteru pokrenula je ogromnu raspravu oko ovog matematičkog zadatka.

27. Siječnja 2023 13:07
Matematički zadatak iz osnovneškole.

Matematički zadatak iz osnovneškole. Foto: @KingHaiX via Twitter/Twitter

Mnogima najgori predmet tijekom cijelog školovanja zasigurno je matematika. Pogotovo kada se miješaju računske operacije pa je potrebno primijeniti pravila koja dolazi prva na „red“ kako bi rezultat ispao točan.

Upravo zbog toga prepiru se mnogi korisnici Twittera ispod objave gdje je postavljen, naizgled jednostavan, matematički zadatak iz osnovne škole. Naime, potrebno je dobiti točan rezultat u zadatku gdje je pomiješano dijeljenje, oduzimanje, ali i zagrade koje uvijek imaju prednost nad svim drugim računskim operacijama.

Rezultati su zaista različiti, a najčešći dobiveni koji se ponavljaju su upravo 4 i broj 1. U raspravi su se, osim rezultata, pojavili različiti komentari, a jednog je napisao i student koji tvrdi kako nikada nije znao riješiti ovaj zadatak, ali i da mu on nikada u životu nije bio potreban. Kako piše Daily Mail, jedna učiteljica tvrdi kako je točan rezultat ovog zadatka ipak broj 4.

Brojevi u zagradi se ne množe, već oduzmaju

Naime, prema tome se prvo rješava zagrada u kojoj se od broja osam oduzme šest i dobije se dva. Zatim se 36 podijeli sa tri gdje se dobije 12 koji se naposljetku množi s brojem dva i dobije se 24. Naposljetku, 24 se podijeli sa šesticom koja ostaje u razlomku i konačan rezultat je broj 4.

Iako, tvrdi se i da je nemoguće odrediti točnu operaciju ovog zadatka pa je to razlog zbog kojeg mnogi dobivaju potpuno drugačiji rezultat.

Anketa

Koji je tvoj rezultat ovog zadatka?

Ukupno glasova:

izvor: www.dailymail.co.uk

Još vijesti