M. P. u Laganini

Arheolozi pronašli davno izgubljeni grad, a prema legendi ga je progutalo Sjeverno more

Po prvi puta je nacrtan od strane arheologa.

7. lipnja 2023 15:59
Arheolozi pronašli izgubljeni grad

Arheolozi pronašli izgubljeni grad Foto: Keni/Shutterstock

Arheolozi su pronašli davno izgubljeni i potopljeni grad, prema srednjovjekovnim legendama, zvuk njegovog zvonika mogao se čuti iz dubina Sjevernog mora.

Riječ je o gradu naziva Rungholt, nekada je to bio uspješan grad, a prema legendi ga progutalo je Sjeverno more u jednoj noći nakon jake oluje kao kaznu za grijehe njegovih stanovnika. Taj grad se sada nalazi uz obalu sjeverne Njemačke i po prvi puta je nacrtan od strane arheologa.

Grijesi zbog kojih je potopljen su bezbožnost, pijanstvo i razmetanje bogatstvom, a život u izobilju svega ih je doveo do nemoralnog života. Priči je došao kraj u onom trenutka kada je skupina mladih pijanica pokušala natjerati svećenika da svinji da posljednji sakrament u jednoj lokalnoj gostionici.

Svećenik je napustio grad, a nedugo zatim je stanovnike tog grada zahvatila velika oluja koja ga je izbrisala s lica Zemlje. Pojedini povjesničari su ispitivali je li grad uopće postojao, a nova istraživanja su otkrila ostatke u Waddenskom moru, stoji na Science Alert.

 

U još jednom intervjuu za StudiGO ovog puta razgovaramo o W&T programu!

 

Još vijesti