V.K. u Laganini

RAZBIJEN MIT: Je li propuh opasan kako govore svi? Evo što kaže znanost

Konačno imamo odgovor na pitanje "Može li nas propuh ubiti?"

3. svibnja 2022 16:57
Propuh je veliki neprijatelj našeg naroda.

Propuh je veliki neprijatelj našeg naroda. Foto: Pexels by Karolina Grabowska

"Zatvori prozor, ubit' će me propuh", "Zatvori prozore, propuh je, da se ne prehladimo", samo su neke od rečenica koje smo zasigurno svi čuli u životu, a sigurno i izgovorili.

Od malenih nogu nas uče kako se ne smije boraviti na direktnom „propuhu“ jer bi to onda uskoro značilo da će nam se zakočiti vrat ili da ćemo se prehladiti. Stoga se postavlja pitanje je li utemeljeno upozoravati druge da zatvaraju prozore zbog moguće prehlade.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [VIDEO] Student ruši mitove o cijepljenju: Evo kako zapravo funkcionira mRNA cjepivo Pfizera i Moderne

Možemo li se prehladiti?

S jedne strane, liječnici kažu kako se ne može razboljeti od propuha, već od virusa, no ipak dodaju da „izloženost propuhu utječe na naš organizam tako što se na našoj koži i ispod nje odvijaju procesi koji mogu rezultirati curenjem nosa ili ukočenim vratom“, piše N1.

Kako nastavljaju, propuh je zapravo povezan sa takozvanim indeksom hlađenja, odnosno subjektivnim osjetom vjetrovitog vremena na koži. Kako je brzina vjetra veća, to je osjet temperature niži, odnosno, brže dolazi do pothlađivanja.

vezano Studentski centar u Zagrebu Karijera 3 mita o studentskim poslovima u koja ne morate vjerovati

Drugačije se grijemo ako ima ili nema vjetra

“Kada je temperatura minus 5 Celzija, a vi ste negdje vani i ne puše vjetar, vaše tijelo zagrijava tanak sloj zraka blizu kože”, pojasnio je njemački otorinolaringolog Thomas Deitmer, glavni tajnik njemačke udruge za otorinolaringologiju, kirurgiju glave i vrata.

Upravo nas taj tanak sloj zapravo štiti od hladnoće. No, ako se pojavi hladan vjetar, on će otpuhati taj sloj topline, pa s time, što on jače puše, tijelo brže gubi toplinu i osoba počinje osjećati hladnoću.

Situacija se mijenja ako nam je koža mokra od primjerice znoja. Tada zrak koji struji oko našeg tijela utječe i na isparavanje vlage pa u tom procesu brže „odnosi“ toplinu iz tijela, a to onda može utjecati na sluznicu nosa i grla.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Svi vjeruju u njih, a ne bi trebali: 5 popularnih mitova o učenju koji su potpuno pogrešni

„S propuhom se sluznice isušuju, oslabljujući njihovu imunosnu obranu, pa nas to automatski čini i osjetljivijima na virusne prehlade“, pojašnjava zatvoreni krug dr. Deitmer.

Ukočenost vrata od propuha

Ako ste zdravi, propuh vam ne može ništa.

No, postoji još jedna „posljedica“ od propuha na koju se često žalimo: ukočenost vrata. Kako kaže doktor Michael Deeg, član njemačke udruge otorinolaringologa (BVHNO), do ukočenosti vrata dolazi po osobitom toplom vremenu jer nam tijelo stalno regulira našu temperaturu po vanjskim uvjetima oko nas.

„Ako vam je vruće i sjedite ispred ventilatora ili vrlo blizu klima-uređaja ili otvorite prozor dok putujete automobilom, zrak koji puše preko vaše tople i nerijetko znojne kože u nekim slučajevima može rezultirati napetošću u području vrata”, tvrdi Deeg i pojašnjava da se na površini naše kože nalaze receptori koji mjere temperaturu kože.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Pauze od učenja nisu nam potrebne: Mitovi o produktivnosti u koje trebate prestati vjerovati

„Problem s blagim propuhom je u tomu što je razlika u temperaturi vrlo mala pa je termoreceptori ne uspijevaju detektirati“. Zbog ovog dolazi do tek kasnije reakcije tijela, što opet rezultira sužavanjem krvnih žila u predjelu vrata, a to dovodi do napetosti mišića koji se nalaze ispod kože.

Stoga, kako bi izbjegli da „vas propuh ne ubije“, savjetuje se ne sjediti na direktnom „propuhu“ ventilatora za vrijeme vrućeg vremena, ali ni otvaranja prozora u automobilima. Ako nemate klimu u automobilu, ona također ne bi smjela puhati direktno u vas. Osim toga, prostorije je najbolje provjetravati tako da se odmah otvori više prozora na nekoliko minuta da uđe svjež zrak, a ne „sjediti na propuhu“.

Izvor: hr.n1info.com

Još vijesti