Zdravo čišćenje organizma nakon blagdana

Bogata trpeza prepuna fine hrane, najdražih kolača i možda koja čašica više sinonim su za blagdane. Uvertira počinje za Badnjak, preko Božića pa sve do vrhunca i najluđe noći u godini – dočeka nove godine.

Teško je odoljeti svemu tome, posebno ako si preko godine u studentskom domu i onda za blagdane ideš u rodni kraj.

Kad se blagdanska atmosfera završi i osjećaš da je ipak bilo malo previše fine hrane vrijeme je za pauzu i čišćenje organizma, popularno zvani detox. Donosimo ti nekoliko zdravih načina kako svoje tijelo možeš opet vratiti u stanje prije blagdana i riješiti se osjećaja težine i nadutosti.

Uravnotežena prehrana

Prvi korak u ovom procesu je uravnotežena prehrana. Nakon obilnih mesnih obroka dobro će doći nekoliko dana usredotočiti se na biljne obroke koji su zdravi i hranjivi.

Voće, povrće i biljni proteini odličan su izbor. Bitno je ne dovesti se do prejedanja i održati razinu energije.

Povremeni post

Post se temelji na značajnom smanjenju ili potpunom izbjegavanju hrane u danu. Taj dan konzumira se pretežno tekućina – voda, nezaslađeni čajevi, biljne juhe.

Ova metoda pomaže u regulaciji šećera, gubitku težine, štiti od bolesti i osigurava duži životni vijek.

Svjesno jedenje

Jesti s namjerom jedan je od načina kako izbjeći osjećaj žaljenja zbog pretjeranog uživanja u hrani, savjetuje Mind Body Green. Pomoć u tome može biti da izbjegavate one namirnice koje ne jedete ni tijekom godine.

Prilikom jela na umu neka vam budu zahvalnost i ljubav koja je utkana u pripremu. Da ne budete u velikom stresu jedite s namjerom pažnje i ljubavi prema sebi i svom tijelu.

Manje stresa i više sna

Ovaj savjet već se uvukao u sve pore života, ali s razlogom. Dobro će utjecati na cijelo tijelo jer mu se ostavlja prostor za učinkovitu i samostalnu detoksikaciju.

Negativni učinci stresa mogu se smanjiti i aktivnim disanjem, tjelovježbom, čitanjem, smijehom. Odaberite ono u čemu najviše uživate i na vrijeme utonite u san.

izvor: mindbodygreen.com

Još vijesti