V.F. u Laganini

Čini ti se da ti mozak ne funkcionira dok učiš? Ovih šest namirnica loše utječe na mozak i pamćenje

Većina njih je omiljena studentima.

1. prosinca 2023 15:52
Nema ništa bolje od pomfrita iz brze menze...

Nema ništa bolje od pomfrita iz brze menze... Foto: Pexels via Pixabay

Kao i svakog semestra, odlučio si sve kolokvirati i biti slobodan za ispitne rokove. Hoće li se to ostvariti? Upitno je.

Tu smo da ti pomognemo. Upućeni smo u to kako izgleda studentska prehrana, a mnoge od namirnica omiljenih studentima imaju loš utjecaj na mozak. Zato ti donosimo popis namirnica koje je poželjno izbjegavati, ako želiš da ti mozak bude u punoj snazi. Izbaci ovih šest namirnica i razvalit ćeš na kolokvijima!

Proteinski prah

Iako je popularno dodavati proteinski prah u svoj shake, mnogi od njih mogu negativno utjecati na organizam. Dok se proteinski prah često reklamira kao zdrava, niskokalorična opcija za ljude koji pokušavaju izgubiti ili održati težinu, mnogi od njih su puni umjetnih sladila, prema neuroznanstvenici Friederike Fabritius, piše HuffPost.

„Ti aditivi su ono zbog čega se stvarno zaustavljam kada je riječ o proteinskim prahovima jer oni uništavaju vaš gastrointestinalni mikrobiom,“ rekla je dr. Fabritius. „Zdrav i robustan unutarnji mikrobiom toliko je važan za izvrsno zdravlje mozga jer se većina naših neurotransmitera proizvodi u crijevima.“

Gazirana pića

Neurolog dr. Shaheen Lakhan kaže da su gazirana pića izrazito loša za mozak.

„Gazirano piće je jedna od najgorih namirnica za zdravlje mozga zbog visoke koncentracije jednostavnih šećera, koji oštećuju krvne žile koje opskrbljuju mozak“, rekao je. „S vremenom, to izgladnjuje mozak zbog samog goriva koje mu je potrebno za funkcioniranje, što dovodi do preuranjene demencije i moždanog udara. Akutno, šećer također uzrokuje upalu mozga, razdražljivost, loše raspoloženje i poremećaje spavanja.“

Osim toga, dijetalni oblici gaziranih pića su također štetni, a povećavaju i želju za pravim šećerom. „Čak i dijetalne ili nulte verzije gaziranih pića imaju negativne učinke, budući da aditivi bez kalorija opterećuju mozak i tjeraju ga da konzumira više kalorija i žudi za pravim šećerom“, rekao je dr. Lakhan.

Margarin

Maslac je preskup za studentski budžet. Kada odlučiš doručkovati, ručati i večerati sendviče jer učiš i nemaš vremena čekati u redu za menzu, vjerojatno će ih namazati margarinom. Međutim, neurologinja dr. Shae Datta kaže kako izbjegava margarin što je više moguće jer sadrži trans masti.

„Često čujemo da trans masti nisu dobre za srce i krvne žile. Isto se odnosi i na krvne žile mozga“, rekla je. „Studija iz časopisa Neurology otkrila je da su starije odrasle osobe koje su imale najviše razine elaidinske kiseline (uobičajene vrste trans masti) u krvi imale veću vjerojatnost da će razviti demenciju. Bolje se držati maslinovog ulja i pravog maslaca.“

Pivo

Nadamo se da se pivopije neće uvrijediti. Neurolog dr. Bryan Ho kaže kako se pivo u potpunosti sastoji od praznih kalorija bez nutritivne vrijednosti.

„Alkohol je neurotoksin koji može oštetiti središnji i periferni živčani sustav, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama“, objasnio je.

Uostalom, vjerojatno ne piješ pivo dok učiš. Zar ne?

Kava bez kofeina

Sigurni smo da kao student ne piješ kavu bez kofeina, jer, čemu onda piti kavu uopće? Ako ipak jesi jedan od tih čudaka, neuroznanstvenik Sean Callan kaže kako ne preporučuje napitke bez kofeina osim ako se proces dekofeinizacije nije odvio bez otapala.

„Otapala, kemikalije koje se koriste za uklanjanje kofeina iz kave, općenito su otrovne za ljude“, rekao je.

„Mnogi su povezani s povećanim rizikom od raka ili neuroloških oštećenja, osobito u velikim ili ponavljanim dozama. Osim toga, poznato je da otapala poput metilen klorida (otapalo koje se obično koristi u procesu dekofeinizacije) prolaze kroz placentu, što znači da trudnice riskiraju izlaganje svog nerođenog djeteta otapalu“, dodao je.

Pomfrit

Pohani pileći file i ogromna porcija pomfrita iz brze menze. Ima li išta bolje? Međutim, čini se kako je pomfrit jedna od glavnih namirnica koju neurolog dr. Pedram Navab izbjegava.

„Prehrana koja uključuje masnu hranu poput pomfrita može oštetiti krvne žile koje opskrbljuju mozak, uzrokujući kognitivno oštećenje“, rekao je. „Smanjuje integritet krvno-moždane barijere (BBB) i dovodi do oštećenja neurona hipokampusa, dijela mozga koji je ključan za učenje i pamćenje.“

Izvor: HuffPost

Još vijesti