V.K. u Laganini

Student medicine tvrdi: 'Dekanove nagrade dobivaju Instagram posvuduše'

Osim nepotizma, čini se da je i influencerski status postao ključ boljih ocjena u akademskoj zajednici.

5. srpnja 2022 11:04
Dekanove nagrade za lajkove.

Dekanove nagrade za lajkove. Foto: shutterstock by Ivan Dudka

Bili zagovornici i pratitelji influencera na društvenim mrežama ili ne, činjenica je da oni na račun "lajkova" pratitelja zarađuju pozamašne svote za promoviranje brendova i proizvoda kompanija s kojima surađuju.

Dekanove nagrade dodjeljuju se jednom godišnje, a dobivaju je studenti za izvrstan uspjeh na fakultetu. No, dobiva li se i dekanova nagrada za "lajkove" na Instagramu?

Jedan student na Ispovestima tvrdi da se i to događa.

"Doživio sam da na mom fakultetu ove godine, na Medicinskom fakultetu, kao zapravo i svake, dekanove nagrade dobiju Instagram posvuduše koje imaju rodbinske veze preko kojih su se i upisale na fakultet i prolaze sve ove godine. Prosjek niži od mog, (bio bi i niži da nema rodbine) i propuh u glavi (sa mnom su na svim kolegijima pa znam itekako njihovo znanje, kada se uopće i udostoje pojaviti na fakultetu), ali rang-liste ne rade nikad na fakultetu i nemam se na temelju čega žaliti. A i kome, njihovoj rodbini koja ih i gura na fakultetu godinama? Ja sam na fakultetu dušu ostavio, imam prosjek 5.00, objavljene znanstvene radove iza sebe i sudjelovanje na međunarodnom projektu i takva nagrada bi mi značila za daljnju karijeru za razliku od njih kojima je to samo slika koja skuplja lajkove na Instagramu, a jadni pacijenti koje će jednog dana takve liječiti. U takvoj zemlji živim i sramim se ja umjesto njih", napisao je anonimni student Medicinskog fakulteta.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentica s 'teškog' fakulteta 'ponižena': Udvara joj se student s 'najlakšeg' faksa

"Znate o kome je riječ"

Uz njega, jedna je studentica također napisala da zna za slučaj jedne Instagram influencerice koja putuje nekoliko puta godišnje, snima sadržaj za svoju društvenu mrežu uz sponzorstva, a usto ima i izvrsne ocjene na Medicinskom fakultetu.

vezano Pokrenuo je lavinu svjedočanstva o problemu nepotizma i pogodovanja... Akademska četvrt Profesor 'raskrinkao' zapošljavanje 'preko veze' na fakultetima: 'Javljaju mi se stotine mladih s istim problemom'

"Pratim odnedavno jednu djevojku to jest influensericu na Instagramu. Djevojka nema gdje ne putuje, svaki događaj ona je tu. I baš sam se zaprepastila kad sam skontala da studira medicinu u Beogradu. Ljudi, studirala sam i ja pa znam o čemu pričam. Gdje se može studirati medicina i godišnje par puta putovati, imati sadržaj na Instagramu sa snimanja od sponzora i slično. I imati na medicini 9 i 10 ocjene", napisala je anonimna komentatorica.

"Poremećen sustav vrijednosti"

"Ne trebaš se sekirat. Fakultet, pogotovo medicina, je samo temelj, tek ćeš na specijalizaciji učiti pravu medicinu, pogotovo u kliničkim granama i vrlo će se brzo iskristalizirati bistri i radišni od ostalih. Čak mogu i dobiti posao preko veze, ali kolege i pacijenti brzo proniknu tko je kakav i tu nažalost, ili na sreću, dalje nikakve veze više ne pomažu", tješi ga netko.

"Ni meni nije bilo jasno kako netko tko je influenser, model, što sve ne, uspijeva sve položiti, biti na budžetu, imati super prosjek i slično, dok nisam shvatila da veza može sve i da nismo ni svjesni koliko ljudi sve sređuju i što sve rade. Totalno poremećen sustav vrijednosti i obrazovanja", kaže još netko razočarano.

vezano Uhićeno njih 11, za jednim se traga! Vijesti Nevjerojatno! Uhićeno 11 profesora: Studentima davali ocjene bez da su polagali ispite

To se događa i na drugim fakultetima?

U komentarima se javio još jedan student koji također tvrdi da priznanja na fakultetu dijele onima s utjecajnim roditeljima, a ne za trud, rad i zalaganje studenata.

"Kod nas na faksu, nije medicina, isto dekanovu i rektorovu nagradu dobile cure koje nisu imale najveći prosjek, a usto su im familije bile 'netko i nešto'. Toliko", napisao je netko.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Korupcija u visokom školstvu: Studenti s dobrom vezom ispite polažu tijekom praznika i vikendima

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima

Još vijesti