Test kvocijenta inteligencija

Kvocijent inteligencije nekada nije pravi pokazatelj nečijeg znanja, sposobnosti i drugih vještina, ali na većoj razini pokazuje rezultate koji bi trebali biti vjerodostojni.

Samim time, za mnoge države svijeta se smatra da su iznimno visoko inteligentne, dok druge nešto manje. Portal WiseVoter objavio je podatke za 2023. godinu u kojima prikazuje koje države svijeta imaju najmanji kvocijent inteligencije, odnosno IQ.

Na prvom mjestu Nepal

Tako se na prvom mjestu nalazi Nepal čiji prosječni kvocijent inteligencije na razini države iznosi 42.99. Odmah nakon njega je Liberija s kvocijentom od 45.07, a nakon nje slijedi Sijera Leone, država u zapadnoj Africi, čiji prosječan IQ države iznosi također 45.07.

Nadalje, na četvrtom mjestu nalazi se Guatemala s prosjekom od 47.72, a nakon nje Gambija s 52.68. Šesto mjesto zauzela je Nikaragva, najveća država centralne Amerike čiji prosječni IQ države iznosi 52.69. Odmah ispod nalazi se Gvineja s kvocijentom od 53.48 i Gana s 58.16.

Deseto mjesto zauzeo Južni Sudan

Deveto mjesto najnižeg prosječnog IQ-a države zauzela je Obala Bjelokosti s 58.16, a na desetom mjestu nalazi se Južni Sudan na sjeveru Afrike s prosjekom od 58.61. Što se tiče kvocijenta inteligencije Hrvata, moramo priznati da se nalazimo da poprilično dobroj poziciji.

Hrvatska na 158. mjestu

Naime, Hrvati su po prosječnom kvocijentu inteligencije na ovom popisu zauzeli 158. mjesto, od ukupnih 193, a prosječni IQ nam iznosi 95.75. Nešto malo ispod Hrvatske nalazi se Srbija na 136. mjestu s kvocijentom inteligencije od 89.6, a ispod njih je odmah i Bosna i Hercegovina na 129. mjestu čiji je prosječni IQ 88.54. Zaista imamo dobre rezultate na koje možemo biti ponosni, ali se isto tako moramo truditi da ih i opravdamo.

Kvocijent Inteligencije IQ procječni IQ države s najmanjim kvocijentom inteligencije prosječni IQ hrvata

Još vijesti