Kovanica koja je mnogima značila puno više...

Društvene mreže i mediji puni su informacija i predviđanja o vrijednosti novčanica i kovanica hrvatske kune koja odlazi u povijest. Osim savjeta kolekcionarima koje je bolje sačuvati jer je izgledno da će im s vremenom vrijednost rasti, čini se da neke novčanice i kovanice imaju posebnu vrijednost i mjesto u srcima Hrvata jer se od njih opraštaju na dirljiv, sentimentalan i nostalgičan način, uz svjedočanstva koja mnogim izmame suze na oči.

Od prisjećanja što su najčešće plaćali najdražim novčanicama i kovanicama, usporedbe vrijednosti istih prije i sada pa do euroskeptika koji zazivaju povratak „domaće“ valute u budućnosti, prelazak na euro u Hrvatskoj privodi se svome kraju.

„Medo je bio tri pjesme u jukeboxu”

Emotivni ispraćaj kovanice od pet kuna, poznatije i kao „medo“ ili „medek“, objavljen je i na Facebook stranici Miris djetinjstva, a da je pogodio u „žicu“ svjedoči broj „lajkova“ i komentara ispod dirljive objave.

„Medo nije bio samo medo. Medo je bio sendvič u osnovnoj. Medo je bio snjeguljica. Medo je bio 3 pjesme u jukeboxu. Medo je bio kugla sladoleda. Medo je bio paketić sličica i 2 žvake. Medo je bio 2 životinjska carstva i 2 ledena štapića. Medo je bio ‛krvava kuna’. Medo je bio ‛kralj kasica’. Medo je bio partija biljara. Medo je bio piroška i sokić. Medo je bio pivo ispred dućana. Medo je bio tiket u kladionici. Medo je bio 3 partije pikada. Medo je bio dobra investicija za fornette. Ukratko, medo je bio sve“, piše u objavi koju je u samo 24 sata „lajkalo“ više od 6000 Facebook korisnika.

Pretvaranje vrijednosti „mede“ u cente zbilja ne ostavlja mnogo prostora za romantiku jer se radi o prozaičnom iznosu koji, kako se čini, Hrvatima ne znači mnogo.

„Medo je na kraju postao 0.66€, a to definitivno nije zaslužio. Nažalost, medo odlazi u zimski san iz kojega će se, nadam se, jednog dana i ponovo probuditi. Mirno spavaj, sve si...“, posljednje su riječi ove dirljive objave.

„Puno je vrijedila ta kovanica, danas samo uspomena”

„Medo je bio ‛sreća’ koju bi mi svaki put kad bi došao na piće ostavio jedan stari dragi djedica kojeg više nema i rekao bi mi: ‛Evo ti jedna srića’. Pamtit ću medu upravo po njemu“, „Ma medo je nekad bija i kilo kruva šta je najvažnije, za medu si moga uzet litar mlika u dućanu... Puno je vridila ta kovanica, a danas samo uspomena“, „Kuglica sladoleda, paketić sličica na kiosku, partija biljara, limenka pive u marketu... Zbogom medo“, samo su neki od komentara ispod objave.

Sudeći po fotografijama, mnogi Hrvati odlučili su od omiljene kovanice napraviti privjesak za ključeve koji će uvijek biti s njima. Čak i kad „medo“ izgubi svaku tržišnu vrijednost, i postane uspomena na neku mladost, period života i cijene u dućanima, koje su nekada bile mnogo niže.

A što je „medo” bio vama?

odlazak hrvatske kune oproštaj od kune kovanica od 5 kuna medo

Još vijesti