P.S. u Laganini

Djevojke mlađe od 18 godina sada imaju pravo na pobačaj bez dopuštenja roditelja

Španjolska je jedna od rijetkih država u Europi koja je ovako drastično promijenila Zakon.

19. prosinca 2022 14:29
Studentice šetaju gradom

Studentice šetaju gradom Foto: M-Production/Shutterstock

Na posljednjem susretu, španjolski parlament napravio je promjene zbog kojih se posebno izdvajaju u odnosu na druge europske države.

Naime, usvojen je Zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koji dopušta pobačaj djevojkama u dobi od 16 i 17 godina bez prethodnog dopuštenja njihovih roditelja. To nije jedini novitet je u istom Zakonu je donesena odluka i o ženama te djevojkama koje imaju bolne menstruacije.

One će ostvariti pravo na plaćeno bolovanje koje će financirati država upravo zato jer se svaki mjesec nose s bolnim menstruacijama, kako piše Reuters.

„Ova poboljšanja omogućuju nam slobodu nad našim tijelima“, rekla je ministrica Irene Montero svim zastupnicima prije no što je Zakon stupio na glasovanje.

Ne samo da će djevojke u dobi od 16 i 17 godina imati pravo na pobačaj bez prethodne dozvole roditelja, time se ukida i trodnevno razdoblje kod žena za „razmišljanje“ o prekidu trudnoće koje se do sada prakticiralo.

Ne slažu se svi s ovim novitetom u Španjolskoj, a jedne od njih je članica krajnje desne strane, Lourdes Mendez, koja smatra da se time krši ustav.

izvor: www.reuters.com
 

Još vijesti