M.D. u Nakon predavanja

Dobra organizacija je pola posla: Prednosti planiranja uz koje ćeš se svaki dan osjećati produktivno i uspješno

Ključ uspjeha može biti upravo u dobro planiranim aktivnostima.

3. veljače 2023 14:32
Kako se bolje organizirati?

Kako se bolje organizirati? Foto: Shutterstock

Pisanje i kreiranje planera postaje sve popularnije i to s razlogom. Sjajan je način za upravljanje vremenom, uvid u sve obveze i povećanje produktivnosti.

Užurbani stil života nametnuo je u svakodnevni život sve više obveza koje pokušavamo riješiti, a često se dogodi da nešto od toga zaboravimo. Razni su trikovi kojima pokušavamo doskočiti da do toga ne dođe, a izgleda da baš stara škola jako dobro služi – papir, olovka i kreativa.

Dobra organizacija je pola posla. Stoga ključ uspjeha može biti upravo u dobro planiranim aktivnostima. Ispiši raspored predavanja, vježbi i razradi plan učenja u svom planeru i već si na korak do riješenog kolegija!

Primijeni to na sve obveze, a nemoj izostaviti ni odmor i zabavu. Stranice ukrasi po želji, a dio ostavi i za uspomene koje možeš ukratko ispisati ili zalijepiti fotke. Bezbroj je mogućnosti.

Nekoliko minuta svake večeri odvoji za upisivanje obveza i ciljeva za sljedeći dan i razradi plan. Važno je biti realan i staviti ih u vremenski okvir. Već je to prvi korak da se osjećaš bolje, a kad ideš po rasporedu ne gubiš ritam u danu i zadovoljstvo samo raste. Zato ti donosimo četiri prednosti koje ti donosi kreiranje planera.

Sve na jednom mjestu

Planiranje je ključ organiziranog života, a uz to dolaze aktivnosti koje s vremenom postaju dobre navike. Za što bolji rezultat organizacije pomoći će ti kad sve što trebaš obaviti staviš na jedno mjesto. Kad tome dodaš svoj pečat i osjetiš slova na papiru – to je to, prvi korak je odrađen! 

Bolja organizacija

Ovo je glavni razlog zašto su planeri toliko popularni i vode do uspjeha. Bolja organizacija znači i manje stresa. Već sad zvuči dovoljno dobro zar ne? Kad se tome pridoda i osjećaj zadovoljstva koji dolazi sa svakom odrađenom točkom iz planera dan je uspješan.

Uz to se razvija i vještina upravljanja vremenom jer planer je taj koji daje osjećaj kontrole i omogućuje izradu rasporeda. Jedini trik koji je potreban je odvojiti večer prije koji trenutak za planiranje idućeg dana ili čak cijelog tjedna. Taj način je učinkovitiji i daje prostora za marljivost.

Poticaj kreativnosti

Kreativnost kao sposobnost stvaranja nečega novog i jedinstvenog posebna je vještina. Upravo zato je bitna za tvoj planer. Uz pomoć vlastite kreativnosti on će biti jedinstven, organiziran i uređen po tvom guštu.

Daj mašti na volju i ako želiš neka tvoj planer budu čiste stranice koje ćeš ispuniti svaku na svoj način. Ako se ipak odlučiš za one koji već kreirani opet imaš prostora za svoja kreativna rješenja.

Osjećaj zadovoljstva

Na kraju svakog dana kad pogledaš što je sve označeno kvačicom kao odrađeno bit će to dovoljan pokazatelj svih prednosti koje su opisane.

U cijelom procesu najbitnije je realno postaviti ciljeve i obveze kako bi one bile izvedive, zatim ih marljivo odraditi i ovaj zadnji korak neće izostati. Neka ti osjećaj zadovoljstva bude vodilja u onim trenucima kad ti se baš i ne da odraditi neku stvar s to do liste.

Još vijesti