M. P. u Laganini

U šetnji parkom pripazite na ove biljke! Lijepe, ali i jako otrovne

Do trovanja najčešće dolazi slučajno, iz neopreznosti ili neznanja.

6. travnja 2023 14:20
Reakcija na otrovnu biljku

Reakcija na otrovnu biljku Foto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER/Shutterstock

Dobro poznavanje otrovnih biljaka i sposobnost njihovog određivanja od presudne su važnosti ako samonikle biljke koristite za jelo. Dok šetate parkom, šumom ili gledate prekrasno uređene vrtove divite se raznobojnom cvijeću i bilju koje je lijepo i mirisno, a među njima postoji mnogo njih koji imaju otrovne dijelove.

U proljeće kad sve procvjeta, nerijetko se dogodi da berači sakupljajući biljke iz prirode zamjene ljekovite ili čak jestive vrste otrovnim. Često možete naići na biljke koje svojim izgledom, bojom i oblikom privlače pažnju. Isto tako, pravi su mamac za djecu da ih čupkaju i dodiruju što može ugroziti njihovo zdravlje.

Imajte na umu da nemaju sve otrovne biljke podjednak stupanj toksičnosti, prisustvo otrovnih materija nije ujednačeno u cijeloj biljci, a najčešće su lokalizirane u određenim dijelovima biljke (list, plod i korijen).

Do trovanja najčešće dolazi slučajno, iz neopreznosti ili neznanja i zamjenom neotrovnih biljaka onima koje su toksične. Najčešći simptomi trovanja biljkama su osip, alergijska reakcija, bolovi u trbuhu, povraćanje, problemi sa srcem i dijareja. Trovanje dolazi zbog gutanja, udisanjem ili preko kože te direktnim kontaktom s biljkom.

Otrovne biljke nemaju neke posebno vidljive karakteristike, a neophodno je posjedovati barem osnovno znanje i izgledu pojedinih otrovnih biljaka. Donosimo ti popis nekoliko biljaka koje mogu izazvati trovanje, stoji na portalu n1info.hr.

  • Oleander
  • Fikus
  • Rodendron
  • Đurđica
  • Narcis
  • Glicinija
  • Hortenzija

 

Još vijesti