M. P. u Laganini

Planiraš udomiti psa? Razmisli o ovim pasminama koje su spremne učiniti sve za svoje vlasnike

Psi su naši vjerni suputnici, a svaki pas jedinstven je na svoj način.

23. lipnja 2023 12:39
Štenci

Štenci Foto: Canva

Psi su naši vjerni suputnici, a svaki pas jedinstven je na svoj način. Ako tražite pasminu pasa koja je najprikladnija za vas i vaš način života, ove su spremne sve učiniti za svoje vlasnike. Portal Zadovoljna.hr prenosi deset pasmina s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku.

1. Akita

Ovo je izuzetno odana pasmina i čvrsto se veže uz vlasnika, a uz to je i vrlo inteligentna. Spomenuta pasmina prepoznatljiva je po svojem izrazito zaštitničkom ponašanju prema svojim vlasnicima, ali su zato vrlo oprezni prema strancima.

2. Napuljski mastif

Ova pasmina poznata je po svojoj neustrašivosti, a sukobit će se i s medvjedima, bikovima i jaguarima u slučaju da je to potrebno. Također, imaju vrlo opuštenu kožu koja im pomaže da izbjegnu ozljede.

Različite pasmine pasa Različite pasmine pasa Foto: Dora Zett/Shutterstock

3. Čau-čau

Gore navedena pasmina potječe iz Kine, a uzgojena je za skupljanje i čuvanje stada. Mnogi ih uspoređuju s medvjedićima, ali iza tog krzna nalazi se pas kojeg treba pažljivo odgajati kako bi se izbjegao bilo kakav oblik agresivnosti.

4. Rotvajler

Skloni su luckastom ponašanju, ali u društvu stranaca bit će na oprezu i zaštitnički nastrojeni. Vlasnici moraju obratiti pažnju na ranu socijalizaciju i dresuru da ne bi postali agresivni. To je vrlo inteligentan pas kojem je potrebno puno kretanja i mentalne stimulacije.

5. Bordoška doga

Pasmina s izrazito zaštitničkim instinktom prema svom vlasniku, a spremni su i riskirati vlastiti život. Ovo je vrlo inteligentan pas kojeg se također mora socijalizirati i dresirati od rane dobi.

6. Doberman

Ovo je vrlo privržen pas koji obožava biti u blizini svoga vlasnika, a isto tako voli osjetiti njegov dodir i maziti se. Djeluju ozbiljno i oštro, a prema strancima su često rezervirani te su sposobni osjetiti je li neka osoba opasna. U slučaju da osjete opasnost, pretvaraju se u zaštitnika i neće oklijevati učiniti sve kako bi zaštitili svog vlasnika.

7. Njemački ovčar

Najpoznatiji policijski i vojni psi, a u genima im je štititi svoju obitelj. U slučaju da planirate imati ovu pasminu, morate biti spremni na pravilan trening i socijalizaciju. Ovaj pas najsretniji je dok je u pokretu i posjeduje silnu energiju.

8. Pirenejski planinski pas

Uzgojen za život sa stadima ovaca i da ih štiti od predatora. Prijateljski je raspoložen prema svima dok ne osjeti opasnost, a čim nanjuši opasnost počet će lajati.

9. Belgijski ovčar malinois

Najbolje ga se opisuje kao eksplozija energije, u slučaju da nemate vremena posvetiti nekoliko sata treniranju, onda ova pasmina nije najbolji izbor za vas. Pripadnici ove pasmine imaju izrazito jako zaštitnički instinkt, a bez dresure mogu postati vrlo agresivni.

10. Bulmastif

Ova pasmina uzgojena je da štiti posjede, a vrlo je oprezna kada je riječ o nepoznatim ljudima. Kao i gore navedene pasmine, važno je trenirati ga dok je još štene. Bulmastifi su tihi psi i rijetko laju, a ukoliko se to dogodi obratite pozornost jer vas vrlo vjerojatno žele nešto upozoriti.

Još vijesti