M. P. u Laganini

Viralan eksperiment s TikToka: Treba li spuštati dasku WC-a prije puštanja vode?

Gdje držite četkicu za zube i ručnike?

13. travnja 2023 12:18
Čišćenje WC školjke

Čišćenje WC školjke Foto: structuresxx/Shutterstock

Eksperiment s WC školjkom je postao viralan ubrzo nakon što ga je američki biolog Tim Call objavio na TikToku. Spomenuti biolog je odlučio istražiti koje se sve bakterije nalaze u njegovoj kupaonici, zabilježio je stanje prije puštanja vode, a nakon toga je situaciju usporedio s brojem bakterija poslije te radnje.

Za NY Post je rekao: „Uvijek su me zanimale i najsitnije tvari koje su oko mene i želio sam ih baš vidjeti.“ Prvo je stavio Petrijevu zdjelicu na kotlić iznac WC školjke čiji je poklopac ostavio podignut 10 minuta, bez puštanja vode. U toj su zdjelici ostale dvije vrste bakterije, a nakon toga je ponovljen eksperiment na drugačiji način, prenosi n1info.hr.

Sljedeći korak je puštanje vode iz kotlića s podignutim poklopcem, a nakon nekoliko minuta je u zdjelici pronađeno pet različitih bakterija. Eksperiment je pokazao da je nakon puštanja vode zrak prljaviji i s više bakterija, a mnogi su se korisnici u komentarima čudili da uopće itko pušta vodu bez da prije spusti WC dasku.

Čudili se korisnici na TikToku ili ne, svejedno postoje oni koji ne spuštaju dasku prije puštanja vode, a upravo zbog takvog neopreza bakterije “lete“ na sve strane. Prema tome, preporučljivo je da četkica za zube i ručnici ne budu u istoj prostoriji gdje je i WC školjka.

@whatmightgrow @rubin_allergy It looks like private home bathrooms don’t have a strong enough flush to send bacteria very far. For those wondering I have a Beneke brand toilet. #bacteria #bathroom #microbiology #timelapse #whatmightgrow ♬ Summer - Instrumental - Devinney

 

Još vijesti