M. P. u Laganini

U Japanu promatrali gljive – imaju zanimljiv način komuniciranja, a proizvode i zvukove

Identificirano je 50 različitih riječi.

7. lipnja 2023 13:46
Gljive omogućuju drveću veću opskrbu vodom i hranjivim tvarima

Gljive omogućuju drveću veću opskrbu vodom i hranjivim tvarima Foto: Canva/Canva

Možda zvuči nemoguće, ali neke gljive nakon kiše komuniciraju uz pomoć podzemnih električnih signala. To je otkriće japanskih znanstvenika koji su promatrali gljive koje rastu u mješovitoj šumi jednog znanstvenog centra u Japanu.

Znanstvenici su pričvrstili elektrode na skupinu od šest Laccaria bicolor gljiva koje su rasle na rubu šumske staze. To su dvobojne gljivice koje nakon kiše proizvode određene zvukove, a većinom žive u simbiozi s nekim biljkama poput hrastova i borova.

Gljive omogućuju drveću veću opskrbu vodom i hranjivim tvarima, a zauzvrat uzimaju ugljikohidrate. Stručnjaci smatraju da gljive putem kemijskih signala koji kolaju niz korijenje drveća i mikoriznih gljiva mogu komunicirati cijele šume, dok drugi govore da je taj fenomen pretjeran.

Prijašnje studije su pokazale da gljive proizvode varijacije u električnim potencijalima, to ujedno i predstavlja odgovor na promjene u okolišu, a ti signali bi mogli predstavljati određeni oblik komunikacije. U istraživanju je identificirano 50 različitih riječi ili skupina skokova električne aktivnosti koje stvaraju gljive, stoji na green.hr

U još jednom intervjuu za StudiGO ovog puta razgovaramo o W&T programu!

 

Još vijesti