M. P. u Laganini

Problemi popularne videoigre – zašto je grupa roditelja podnijela tužbu tvrtke Epic Games?

Česta ažuriranja potiču korisnike da se vraćaju igri.

23. ožujka 2023 15:07
Videoigra Fortnite

Videoigra Fortnite Foto: Erik Mclean/Pexels

Nedavno je grupa roditelja u Kanadi podigla zajedničku tužbu protiv tvrtke Epic Games, a sve to zbog popularne videoigre Fortnite. Kako navode, dizajn spomenute igre osmišljen je da bi izazvao što veću ovisnost kod djece, stoji na portalu zimo.dnevnik.hr.

Tužiteljica u podnesenoj tužbi Vrhovnom sudu Britanske Kolumbije navodi činjenicu da je njezin sin počeo igrati Fortnite 2018. godine, a nakon toga i razvio ovisnost o videoigri. U navedenoj tužbi se također navodi da videoigra sadrži nekoliko namjernih dizajnerskih izbora, a to su nagrade za ispunjavanje izazova i česta ažuriranja koja potiču korisnike da se često vraćaju igri.

Također, navodi se i kako Epic Games dodatno privlači igrače jer nudi sadržaj i opcije prilagodbe koje se mogu kupiti putem posebne valute u samoj igri, a ta se valuta plaća pravim novcem. Još nije poznato hoće li doći do suđenja, prema kanadskim zakonima zajedničku tužbu treba odobriti sud, a na posljetku treba i dokazati navedene tužbe na sudu.

Iz Fortnitea tvrde kako mlađi igrači moraju dobiti odobrenje od roditelja kako bi uopće mogli pristupiti određenim značajkama igre. U slučaju da Vrhovni sud prihvati ovu tužbu, to bi moglo postaviti presedan ne samo ovom slučaju, već i za potencijalne buduće tužbe protiv drugih tvrtki u Kanadi.

Stručnjaci savjetuju roditelje da se informiraju o videoigrama koje njihova djeca igraju i da razgovaraju s njima o igračima s kojima su u kontaktu.

Još vijesti